Nieuws

Stek Oost brengt jongeren en statushouders samen in circulaire thuisbasis

Een vrijwel circulaire thuisbasis waar jongeren en statushouders prettig en veilig met elkaar kunnen bouwen aan een nieuwe toekomst. Daar moet het gebouw Stek Oost, een samenwerking tussen woningcorporatie Stadgenoot en het flexibele woonconcept NEZZT, voor zorgen. Op 18 juli werd de eerste van in totaal 250 duurzame studio’s officieel opgeleverd. De oplevering van het hele project staat gepland voor eind oktober.

Stek Oost, een gebouw gerealiseerd op een voormalig trainingsveld van voetbalvereniging Zeeburgia in Amsterdam-Watergraafsmeer, is een uniek project waarin duurzaamheid en circulariteit centraal staan. In de eerste plaats omdat het gebouw bestaat uit studio’s die eerder deel uitmaakten van ‘De Orangerie’, een gebouw uit Eindhoven. De Orangerie werd de afgelopen jaren gebruikt als asielzoekerscentrum en het gebouw is begin dit jaar volledig gedemonteerd met als doel om zoveel mogelijk onderdelen opnieuw te gebruiken.

In totaal werden 250 studio’s gereinigd, opgeknapt, voorzien van een nieuwe badkamer en keuken om opnieuw te worden ingezet in Stek Oost. Ook de vloeren, buitenpanelen en daken van De Orangerie zijn in Stek Oost verwerkt. Zelfs de plafondpanelen van De Orangerie zijn teruggegaan naar de leverancier.

Circulair bouwen in kort tijdsbestek

De duurzaamheid van Stek Oost komt tevens tot uiting in de all-electric energievoorziening. Bas de Haan, directeur NEZZT: “In dit project kunnen wij onze ambitie om honderd procent circulair te bouwen, vrijwel helemaal realiseren en dat geeft een enorme kick. Met dit project laten we, samen met Stadgenoot, zien dat circulair en duurzaam bouwen écht realistisch is en bovendien kan worden gerealiseerd in het zeer korte tijdsbestek van enkele maanden.”

Gangmakers en gemeenschappelijke ruimtes

Naast circulariteit en duurzaamheid wordt flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van een gemeenschap binnen Stek Oost. Dat gebeurt enerzijds via de aanwezigheid van gemeenschappelijke ruimtes als een huiskamer, studieruimte, binnentuin en plein. Anderzijds committeert elke bewoner zich om zich één uur per week in te zetten voor de gemeenschap. De bewoners worden hierbij begeleid door ‘gangmakers’ die afkomstig zijn van de Academie voor de Stad, een organisatie die als doelstelling heeft om studenten actief te laten bijdragen aan de ontwikkeling van de stad Amsterdam.

 

Deel dit artikel