Nieuws

Infrastructuur: integraal ontwerpen met de omgeving

In een driedelige serie verkent Verkeerskunde het prille vakgebied Infratecture aan de hand van vijf vragen aan Infratecturedeskundigen. Infratecture is een nieuwe discipline die zich bezig houdt met het integraal ontwerp van infrastructuur. Een van de geïnterviewde deskundigen is Jeroen Mensink, van JAM* architecten bv. Mensink is als expert verbonden aan het Dossier Infratecture

 

“Voor mij betekent Infratecture dat de infrastructuuropgave, groot en klein, integraal wordt ontworpen met de omgeving waarin het een plaats inneemt. Infrastructuur en openbare ruimte kunnen niet los van elkaar gezien worden - staan vaak zelfs op gespannen voet met elkaar - en moeten daarom in gezamenlijkheid worden gepland en uitgevoerd.

 

Infratecture is belangrijk omdat het gaat over onze openbare ruimte. We maken allemaal elke dag gebruik van die ruimte en van de infrastructuur die daarin is ondergebracht. Dat moeten we zorgvuldig ontwerpen; dat wil zeggen: veilig en beheersbaar, overzichtelijk en aantrekkelijk.

 

Het vak Infratecture heeft een eigen lectoraat in Rotterdam. Daarmee is het al een erkend vakgebied in Nederland. Van daaruit - en met het boek ‘ Infratecture’ in de hand - kan het gedachtegoed van het integrale ontwerp van infrastructuur worden verspreid; zowel via de ontwerpopleidingen stedenbouw, architectuur, en landschapsarchitectuur als via de opleidingen verkeerskunde in de rest van Nederland.

 

Zelf werken we aan al onze plannen met integrale teams. Alle opgaven waar Infratecture aan te pas komt, benaderen we ten minste met een architect, stedenbouwkundige en een landschapsarchitect. Daarnaast benadrukken we het belang van integraal ontwerp van infrastructuur en openbare ruimte door over het onderwerp te publiceren, zoals in het boek ‘ Stromen & Verblijven’ dat we samen met CROW hebben gemaakt.

 

Het kleinste onderdeel kreeg misschien wel de meeste aandacht

Het meest ‘Infratecture’ waar we aan gewerkt hebben is een fietstunnel onder de N9 vlakbij Schoorl. In opdracht van Rijkswaterstaat hebben we daar het Ambitiedocument voor een wegomlegging gemaakt, waarvan deze fietstunnel onderdeel was. Zelfs het kleinste onderdeel van de infrastructurele ingreep, maar het kreeg misschien wel de meeste aandacht. Het is een prettige, bijzondere plek geworden: overzichtelijk, sociaal veilig en ook nog eens voorzien van een prikkelend kunstwerk in de onderdoorgang."

 

Deel dit artikel