Nieuws

Dit bijzondere kunstdepot verrijst in Rotterdam

In Rotterdam is vrijdag de eerste paal voor het Depot Boijmans van Beuningen geslagen. Het publiek toegankelijke kunstdepot is een uniek gebouw dat aan de noordzijde van Museumpark gerealiseerd wordt.

Het park is een cultureel middelpunt in de stad met bekende musea als de Kunsthall en Het Nieuwe Instituut. Het gebouw van 15.000 vierkante meter huisvest de volledige opgeslagen collectie van Museum Boijmans van Beuningen en wordt voor 90 procent toegankelijk voor publiek. Naast het atrium en de wisselende tentoonstellingen kunnen bezoekers ook de opgeslagen kunst bewonderen. 

Meer dan 70.000 kunstobjecten

De collectie, die sinds 1849 is opgebouwd en nu nog in de kelder van het museum is opgeslagen, telt meer dan 70.000 kunst- en designobjecten. Het gebouw bevat naast het kunstdepot en expositieruimtes ook kantoren, een bar, een restaurant en een publiek toegankelijk groen dakterras. Niet toegankelijk voor publiek zijn enkel de logistieke en quarantaine ruimtes en de opslagruimtes voor privéverzamelaars. Het aanbieden van privéruimtes voor kunst is een nieuwe service die het Depot Boijmans van Beuningen aanbiedt. Ook de privécollectie van Stichting de Verre Bergen, medefinancier van het gebouw, is te bezoeken voor publiek.

 

De gevel van het gebouw wordt vervaardigd uit spiegelend glas. Het groene Museumpark wordt door de gevel gereflecteerd en zorgt er tegelijk voor dat het depot opgaat in haar omgeving. De bouw van het museum is te volgen door middel van een webcam op de bouwplaats.

 


MVRDV ©MVRDV ©

Deel dit artikel