Studenten ontwerpen in participatie binnentuin in Wageningen

vrijdag 20 maart 2015
timer 3 min
Studenten en onderzoekers van Wageningen UR hebben in een participatief proces met bewoners een gemeenschappelijke binnentuin ontworpen. Dit was een opdracht aan de Wetenschapswinkel van Wageningen UR door Sint Martens Hof, een vereniging die in collectief particulier opdrachtgeverschap twintig stadshuizen renoveert. De woningen zijn particulier eigendom en hebben naast een kleine eigen tuin, samen één gemeenschappelijke binnentuin.

 

Binnen deze opdracht hebben de studenten het voortouw genomen in het bedenken van oplossingen die de bewoners aan het denken hebben gezet. Een positief gevoel over een participatief ontwerpproces was het gevolg. De neutraliteit van de Wetenschapswinkel versterkte dit gevoel.

 

Het ontwerp voor de binnentuin moest aan een aantal praktische randvoorwaarden voldoen. Zoals plaats voor zestig fietsen, het opvangen van hemelwater en logische en zichtbare overgangen tussen gebieden met verschillende soorten eigenaarschap. Studenten Biologie en Waterbeheer hebben informatie verzameld die hielp om het functioneren van de tuin te optimaliseren. Studenten Landschapsarchitectuur hebben workshops met bewoners georganiseerd. Aan de hand daarvan hebben bewoners hun belangrijkste wensen kenbaar gemaakt en kon een syntheseontwerp worden gemaakt.

 

Betrokkenheid van partijen

Uit het rapport blijkt dat sommige wensen tijdens het proces zijn afgezwakt, terwijl andere zijn gehandhaafd. Sessies met bewoners gaven een prioritering aan in het programma van eisen. Bovendien maakten de workshops duidelijk dat er keuzes gemaakt moesten worden. Naast de bewoners hebben ook experts hun licht laten schijnen op de wensen zodat er onderbouwde keuzes konden worden gemaakt. Hoewel dit niet altijd paste in een democratisch keuzeproces werd het doorhakken van knopen hierdoor op een aantal momenten wel gemakkelijker. Gedurende het proces ontstond er een dynamiek die de consensus ondersteunde.

 

Bij een participatief ontwerp zoals bij Sint Martens Hof is het belangrijk dat alle betrokkenen deel uitmaken van het ontwerpproces. Het houden van een serie workshops aangevuld met interviews met bewoners heeft goed gewerkt. De betrokken houding van externe partijen zoals de gemeente is essentieel, evenals de in dit geval inspirerende inbreng van de studenten. En natuurlijk, niet in de laatste plaats, het enthousiasme van de bewoners van Sint Martens Hof. De toegevoegde waarde van de Wetenschapswinkel lag grotendeels in het aanjagen van het proces, het verknopen van de verschillende processtappen en het begeleiden van de ontstane dynamiek.

 

Aanbieding rapport

Op 21 maart 2015 om 14.00 uur wordt het rapport aangeboden aan Alex Mink, wethouder in de gemeente Arnhem met onder andere ruimtelijke ordening in zijn portefeuille, en tevens wijkwethouder voor St. Marten. De presentatie van het rapport vindt plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in de gemeenschappelijke binnentuin. De tuin is inmiddels voor een groot deel aangelegd en zal die middag ook officieel in gebruik worden genomen.

 

Het Wetenschapswinkelrapport met als titel:  Dynamiek in participatief ontwerpen; Samen met bewoners van de Sint Martens Hof in Arnhem een gemeenschappelijke tuin ontwerpen” is ook te downloaden vanaf de projectpagina van de Wetenschapswinkel.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Studenten ontwerpen in participatie binnentuin in Wageningen

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China

19 dec 2023

In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met…

Lees verder »
descriptionArtikel

"Een duurzame praktijk opzetten: zien, geloven, bouwen!"

26 okt 2023

Architect Lex van Waarden uitte in 2021 al zijn bezorgdheid over de sterk stijgende huisvestingskosten voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Circulariteit in de praktijk: van daadkracht naar draagvlak

26 sep 2023

Het werkelijk toepassen van circulariteit is voor velen in de bouwsector nog steeds lastig. Bij adviesbureau…

Lees verder »
descriptionArtikel

Treinstation als katalysator van woningbouw

14 sep 2023

Een treinstation is veel meer dan een station voor treinen. Afhankelijk van de gebouwde en economische omgeving…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vernieuwend ontwerp biedt verzorgingshuis weer toekomst

28 aug 2023

Hoe verbouw je een verzorgingshuis, zodat het voldoet aan de wensen en eisen die tegenwoordig en in de toekomst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Editie Renovatie & Herstructurering 2023 is verschenen

7 jul 2023
De derde editie van Stedebouw & Architectuur in 2023 is verschenen. In deze editie staan de onderwerpen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Sneak preview: Stedebouw & Architectuur Renovatie & Herstructurering 2023

28 jun 2023
"Er ligt een serieus infrapakket aan investering om onze stations beter te maken", aldus Sebastiaan de Wilde,…
Lees verder »
descriptionArtikel

Inspiratiedag Renovatie: Wees voorbereid op 2050

26 jun 2023

Op 20 juni 2023 vond de Inspriatiedag Renovatie plaats. Thema’s als woningbouw, circulaire renovatie en CO2-…

Lees verder »