Nieuws

Start inschrijving Gezonde Schoolpleinen

Scholen kunnen vanaf nu een aanvraag indienen om een Gezond Schoolplein te laten realiseren. Staatssecretaris Martin van Rijn van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zette zijn handtekening onder de afspraak dat er zeventig Gezonde Schoolpleinen in Nederland komen. “Zorgen dat kinderen lekker en gezond buiten kunnen spelen op een plek met veel groen. Daar doen we het voor.” aldus staatssecretaris Martin van Rijn.

Aanvraag indienen

De staatssecretaris roept alle scholen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs op om een aanvraag in te dienen voor een Gezond Schoolplein via Gezondeschool.nl/schoolpleinen. Basisschool de Piramide in Utrecht nam namens alle scholen in Nederland de afspraak in ontvangst tijdens de feestelijke, actieve en groene start van de open inschrijving. De leerlingen dansten met Juvat (bekend van So You Think You Can Dance en ambassadeur van ‘Alles is Gezondheid’), gingen touwtjespringen met Nederlands Kampioen Sebastien Hoek en kneedden heuse zaadbommen. In het kader van Nationale Boomfeestdag plantten de kinderen samen met de staatssecretaris tevens een appelboom.

 

Ideeën van jongeren centraal

Bij de inrichting en aanleg van een Gezond Schoolplein staan de ideeën van jongeren centraal. Zij weten immers als geen ander wat buiten spelen leuk maakt. “Wij gingen vorig jaar met de klas naar een moestuin. Dat vond ik superleuk en ik hoop dat ik dat straks op school vaker kan gaan doen”, vertelt Cihan uit groep 7. N’Katia uit groep 8 vertelt wat zij graag wil: “Ik wil vooral een plek waar ik kan klimmen, klauteren, touwtjespringen en tikkertje spelen. Daarna wil ik op een chillplek rustig met mijn vriendinnen kunnen kletsen.”

 

Gezonde ontwikkeling van jongeren

Op een Gezond Schoolplein krijgen jongeren de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende, groene en rookvrije omgeving. Dat is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Een Gezond Schoolplein prikkelt de fantasie, stimuleert beweging en leert jongeren over het belang van de natuur. Tijdens én na schooltijd. Dit heeft een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties.

 

Begeleiding bij totaalproces

In opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bundelen Jantje Beton, IVN, het RIVM Centrum Gezond Leven, de PO-Raad, VO-raad en MBO Raad hun krachten. Zij hebben een speciale aanpak ontwikkeld om scholen te helpen bij de realisatie van een Gezond Schoolplein. Deze aanpak bestaat uit een financiële bijdrage van €50.000 voor de inrichting en aanleg van het gezonde schoolplein. Daarnaast worden de scholen begeleid bij het:

-          Ontwerp- en realisatieproces;

-          Organiseren van beheer en onderhoud;

-          Inzetten van gezonde activiteiten;

-          Behalen van het vignet Gezonde School;

-          Vervullen van een ambassadeursrol richting alle scholen in Nederland.

Op die manier wordt verankering in het gezondheidsbeleid van de scholen gewaarborgd, bekleden de scholen een belangrijke voorbeeldfunctie en vergroten de schoolpleinen de beweeg- en speelruimte van jongeren uit de wijk.

FactsheetGezondeSchoolpleinen.pdf
beschikbaar voor iedereen
Download
InformatiefolderGezondeSchoolpleinen.pdf
beschikbaar voor iedereen
Download

Deel dit artikel