BAM test Microsoft HoloLens

vrijdag 20 januari 2017
timer 3 min
BAM Bouw en Techniek en het BIM Center van BAM Advies & Engineering zijn bezig met het testen van de Microsoft HoloLens op de bouwplaats van gebouw Trappenburch in Utrecht, een duurzame herontwikkeling van BAM voor PingProperties.

BAM testte eerder al Google Glass voor toepassing in de bouw. De HoloLens van Microsoft gaat een stap verder. Deze digitale bril stelt gebruikers in staat om hologrammen te projecteren in de bestaande omgeving. Deze tweede generatie ‘wearables’ opent de weg voor het BIM Center van BAM om veranderende informatiebehoeftes op de bouwplaats in te vullen.

Monteren

Robin van Esch, Projectleider VR/AR, bij BAM: “Met BIM (Building Information Modeling) verandert het bouwen steeds meer naar monteren. Hiermee is ook de vraag naar informatie van de bouwplaats en onze klanten veranderd. De traditionele bouwtekening wordt steeds meer vervangen door een (digitale) montagehandleiding, waarin stap voor stap de taken zijn uitgewerkt. En daarvoor lenen de wearables zich uitstekend. Stap-voor-stap instructies afgeleid van het 3D-gebouwmodel zie je op de wearables. Je hoeft geen 2D-tekeningen meer te raadplegen.”

Informatie ‘on the job’

Van Esch: “Werken met de HoloLens levert een enorme tijdswinst op want je hebt alle noodzakelijke informatie ‘on the job’. Geen gezoek in tekenarchieven, niet terug naar je bureau. De instructies zijn zeer precies en op maat. Het is werken zoals je gewend bent met producten van IKEA of Lego.” De HoloLens biedt allerlei mogelijkheden om bouwplaatsmedewerkers op het juiste moment van de juiste informatie te voorzien, zoals montage-instructies en veiligheidsinstructies op risicovolle plaatsen. Ook coaching in de uitvoering is een optie. “Een collega of coach op een geheel andere locatie die hetzelfde hologram heeft als de drager van de HoloLens, kan zijn instructies nog extra ondersteunen met video- of virtuele beelden. De foutkans en bijbehorende faalkosten kunnen zo aanzienlijk worden gereduceerd.

Obstakels

Het BIM Center van BAM is ambitieus, maar verwacht niet de Microsoft HoloLens morgen al op alle bouwplaatsen te zullen tegenkomen. Daarvoor zitten er nog te veel obstakels in het systeem. Van Esch noemt onder andere de draagbaarheid. “Een bouwhelm combineert niet echt lekker met de wearable. Bovendien is de batterijduur nog beperkt. Net als de rekencapaciteit. Dat laatste betekent onder andere dat je niet het volledige BIM model van een gebouw in de HoloLens kunt stoppen. Je moet het in brokken opsplitsen – dan lukt het.”

Onderhoud en beheer van gebouwen

Desondanks is het belangrijk om nu te testen en de mogelijkheden voor de nabije toekomst te ontdekken. Want de voordelen zijn evident, zegt Van Esch. Onder andere in onderhoud en beheer ziet hij heel veel mogelijkheden: “BAM is op dit moment bezig met het testen van de HoloLens voor facilitymanagementdoeleinden. En ook in het (voor)ontwerp zie ik heel veel potentie. Voor een potentiële locatie in een weiland waar je een nieuwe woonwijk wilt ontwikkelen: je maakt een hologram van je ontwerp en je loopt als het ware door de nieuwe wijk. Prachtig!”

 

Meer informatie: www.smartglasseskopen.com/hololens

 

Dit artikel is verschenen in de Innovatiecatalogus 2017. De Innovatiecatalogus  is te downloaden in onze bibliotheek .


Liever een fysiek exemplaar? Bestel het nummer dan los na door contact op te nemen met onze klantenservice via: klantenservice@acquirepublishing.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
BAM test Microsoft HoloLens

Werkinstructies pomponderhoud.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vergroening én verdichting in Wageningen

31 jan om 07:30 uur

Het stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan Duivendaal, ontworpen door LEVS architecten en veenenbos en bosch…

Lees verder »
descriptionArtikel

2024: nieuwe wetten, nieuwe kansen

22 dec 2023

Nog een paar dagen en het aloude Bouwbesluit verdwijnt in de prullenmand! Leve het nieuwe Besluit bouwwerken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China

19 dec 2023

In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met…

Lees verder »
descriptionArtikel

The Family biedt veel variatie en keuze midden in de stad

12 dec 2023

Vandaag en morgen (12 en 13 december) krijgen bewoners in Delft de sleutel van hun woning in The Family. Dit…

Lees verder »