Nieuws

Opknappen winkelcentrum is niet genoeg

In het meest gunstige scenario neemt in slechts negen gemeenten in de periode tot 2025 de vraag naar winkelruimte toe, is te lezen in een artikel op gemeente.nu. Wat te doen tegen lege winkelpanden?

De vraag naar winkelruimte neemt de komende tien jaar met een gemiddelde van 14,5 procent af, blijkt uit een analyse van de adviesbureaus Roots en AnalyZus. Bestellen via internet zorgt al tijden voor kaalslag in winkelcentra. De vergrijzing helpt ook niet mee.  "De mate waarin het toenemende belang van online bestedingen invloed heeft op de vraag naar fysieke winkelruimte, is voor een belangrijk deel afhankelijk van de (huidige) branchering van het aanbod", stelt Roots. "Gebieden met een groot aanbod internetgevoelige branches zullen vanzelfsprekend het sterkst worden geraakt door de verschuiving van het fysieke naar het online kanaal."


Uitzonderingen

De horeca heeft in veel gemeenten nog kansen, stelt het onderzoek waarover in het artikel op gemeente.nu wordt geschreven. Ook zouden winkels als woonruimte gebruikt kunnen worden. Het zijn voorbeelden om de schade te beperken. Opvallende uitzonderingen zijn de gemeenten Zuidplas, Ouder-Amstel en Beemster. Daar zal de behoefte aan winkelruimte groeien, voorspellen de adviesbureaus.

 

"De nieuwe realiteit in de retail vraagt om structurele keuzes en regie", is de conclusie. "Op het moment dat de aanpak van winkelgebieden beperkt blijft tot symptoombestrijding is de kans groot dat de winkelleegstand verder toeneemt. Het huidige niveau van winkelleegstand en de naar verwachting verder afnemende vraag naar winkelruimte maken pijnlijke keuzes onafwendbaar. In ieder geval kan de afnemende vraag naar winkelruimte niet langer meer in de aanpak van winkelgebieden worden genegeerd."

Lees hier het volledige artikel op gemeente.nu waarin ook gesproken wordt over het onderzoeksprogramma shopping2020.

 

Welke gevolgen hebben deze ontwikkelingen op parkeren?

Binnensteden staan onder druk. Investeerders, eigenaren, ontwikkelaars, beheerders, retailers en andere betrokkenen zijn op zoek naar functies van de (binnen)stad. Voor het vinden en uitvoeren van de juiste oplossing hebben ze elkaar nodig. Maar ze spreken vaak niet dezelfde taal. En al helemaal niet als het om bereikbaarheids- en (fiets)parkeervraagstukken gaat.

In samenwerking met Nederlandse Raad Winkelcentra, Platform Binnenstadsmanagement, Q-Park, Stienstra advies en INretail organiseert PARKEER24 op 19 maart het congres ‘Parkeren: broodnodig!?’. Een unieke denk- en doedag voor iedereen die bijdraagt aan een succesvolle binnenstad zoals parkeer(beleids)makers en -adviseurs, exploitanten, vastgoed- en projectontwikkelaars, binnenstadsmanagers, retail(organisaties).

Tijdens ‘Parkeren: broodnodig?!’ brengt PARKEER24 alle partijen bij elkaar om een dag lang visies, ideeën en ervaringen uit te wisselen. En om gezamenlijk op zoek te gaan naar werkbare oplossingen. Doet u mee? Meer informatie vindt u op www.parkerenbroodnodig.nlDit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel