Nieuws

Roof Garden Arnhem: gemeente blij met burgerinitiatief

Voor de derde keer hebben inwoners van Arnhem het dak van een parkeergarage tijdelijk in gebruik genomen. De parkeergarage ligt in het gebied Binnenstad Zuid (voorheen project Rijnboog) Zes weken lang was er deze elke dag wat te doen. Een typisch pop-up festival, een opkomend trend waarover gastspreker Joop de Boer van het bedrijf Pop-up city ook sprak tijdens de Week van de Openbare ruimte in Putten.

 

Het fenomeen roofgarden is buiten Nederland wel bekender. Vaak in grote steden hebben restaurants, hotels en cafés een dakterras ingericht als tuin omdat op er op straatniveau geen ruimte voor is. Gasten kunnen lekker genieten van het weer en een drankje, en zijn uit de drukte van de stad. De eigenaar neemt het initiatief en kan zijn pand efficiënter gebruiken. In Nederland komen bewonersinitiatieven daarentegen vaak in de openbare ruimte voor, minder vaak in gebouwen, laat staan tijdelijk op het dak van een parkeergarage. In het boek ‘Regel die burgerinitiatieven’ wordt beschreven hoe je om kunt gaan met die risico's.

 

Inclusief kippenren

In Arnhem heeft de gemeente veel vastgoed in bezit, en langzaam aan worden die lege gebouwen gevuld met tijdelijke gebruikers. De Roof Garden Arnhem is een mooi voorbeeld. Op de 7e verdieping is het dak van de garage mooi ingericht en heb je een geweldig uitzicht over de stad. Het dak is voorzien van een bar, hottub, kachels, toiletten, moestuinen met kruiden, zonnepanelen - om zelfvoorzienend te zijn -, fruitbomen voor de stadslandbouw en overkappingen om veilig te kunnen schuilen. Inclusief kippenren.

 

Pitch bij de gemeente

Drie jaar geleden startte de eerste Roof Garden met een idee. Tijdens een pitch bij de gemeente Arnhem gaven mensen aan dat het bovenste parkeerdek nauwelijks gebruikt werd en dat ze op eigen initiatief en zonder subsidie heel graag die plek wilden aanpakken. Deze plannen konden gelinkt worden aan de doelstellingen van de gemeente die 'groen en creatief' willen koppelen aan de stad.

 

Gemeente Arhem

Betty Jacobi van de gemeente Arhem: “De gemeente Arnhem heeft op dit moment veel te maken met Bottom-up-initiatieven. Dat is wennen, er zit veel energie in en daar is vaak al meer draagvlak voor dan bij een 'top-down-benadering'. Bottom-up betekent niet dat de gemeente er ineens geen bemoeienis meer mee heeft, het kost de gemeente juist tijd en energie voor afstemming in de beginfase. Dit initiatief sloot goed aan bij de citymarketing van Arnhem, namelijk Groen, Creatief en Arnhemse Zakelijkheid  met een informele aanpak.”

“Wat ik heb gedaan, is dat ik het aan de voorkant heb gestroomlijnd met een kort en krachtige knelpunten en kansen analyse zodat goede interne afstemming mogelijk was. Dit traject was nieuw en lastig voor de organisatie. Ik wilde wel dat avontuur aan, ik geloofde in het plan, en was al bekend met de initiatiefnemers, dat helpt. Als ambtenaar heb ik mijn nek uitgestoken voor het initiatief.

Om risico's te beperken is een evenementenvergunning verleend en er is veel controle geweest waardoor er goede afstemming is. Ook de initiatiefnemers waren ervan bewust dat zij geen missers konden maken.”

 

De gemeentelijke lessen op een rijtje:

-          vertouwen in initiatiefnemer

-          durf te experimenteren!

-          korte kansen- en knelpuntenanalyse en goed nadenken over risico's

-          het organiseren van interne afstemming met o.a. politiek, verkeerskundigen, beleidsafdelingen en uitvoering &vergunningen.

 

Meer weten over burgerinitiatieven? Ga naar het Dossier Burgerinitiatieven, van Acquire Publishing.

Deel dit artikel