Nieuws

Wielerterrorist - wat te doen aan de snelle jongens op het fietspad

Eddy Klynen, coördinator van de Vlaamse Stichting Verkeerkunde, volgt met argusogen de discussie die zich in Vlaanderen afspeelt rondom de ‘wielerterroristen’; pelotons die met hoge snelheid over het fietspad jakkeren en daarmee de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Ook in Nederland wordt regelmatig gesproken over de verschillende snelheden op het fietspad en de daarmee samenhangende verkeersveiligheid en drukte op het fietspad. Op het Nationaal Fietscongres spreekt Klynen over deze 'terroristen'.

Langs de Schelde in Vlaanderen is gekozen voor een nogal boute oplossing: het fietspad is nu voorzien van ribbelstroken (de zgn. pelotonremmers). De eerste renners liggen inmiddels in het ziekenhuis na een zware valpartij. De ribbelstroken doen hun werk: fiets je er te hard overheen dan ga je onderuit.


Snelfietsers dimmen?

De oplossing streeft duidelijk het doel voorbij. Klynen vraagt zich af of je de pelotonrijders überhaupt moet dimmen: “Want fietsen kan echt het vervoermiddel van de toekomst worden. Maar om dat mogelijk te maken, moeten er nog heel veel beleidsmaatregelen worden genomen. Daarvoor zijn er moedige beslissingen nodig wat niet kan zonder een zeer ruim draagvlak. Daarom hebben we alle fietsers nodig, ook de zogenaamde wielerterroristen.”


Nationaal Fietscongres - 20 november in Fietsstad Zwolle

Eddy Klynen is één van de vele sprekers op het Nationaal Fietscongres dat 20 november aanstaande in Fietsstad Zwolle wordt georganiseerd door Acquire Publishing. 
Meer informatie over het Nationaal Fietscongres en voor aanmelden: klik hierDit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel