Nieuws

MVRDV ontwerpt tijdelijk openluchtmuseum voor BredaPhoto Festival

Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV heeft voor het toonaangevende BredaPhoto Festival, het grootste fotofestival van de Benelux, The Infinity Path ontworpen. Het is een tijdelijk openluchtmuseum, een architectonisch commentaar en een tijdelijke landmark voor Breda. Bezoekers kunnen het Infinity Path bewandelen en van verschillende kanten de fotografie bewonderen.

Het Chassé parkeerdek is al jarenlang het centrum van het festival met hoge steigerconstructies waarin XXL-foto’s worden gespannen. Dit centrum krijgt een opvallende make-over. BredaPhoto zocht hiervoor de samenwerking met het architectenbureau MVRDV, één van de grootste bureaus van Nederland. De Rotterdammers weten elke vraagstelling te vertalen in een origineel en spraakmakend ontwerp, denk bijvoorbeeld aan de Markthal in Rotterdam. 

Zes meter hoog paviljoen zonder dak

The Infinity Path beslaat de hele omvang van het plein op de Chassé Promenade. De open structuur, het paviljoen heeft bijvoorbeeld geen dak, geeft met zijn wanden ruimte aan de fotografie van het festival. Totaal wordt de installatie zes meter hoog, een uitkijkpost waar het publiek op kan lopen om de werken vanuit een heel ander perspectief te bekijken. De installatie in Breda maakt de bijzondere architectuur van het plein zichtbaar, door de patronen en glooiing van het plein te volgen. MVRDV voegt als het ware een derde dimensie toe aan het lijnenspel van het oorspronkelijke ontwerp van het plein, gemaakt door West 8. Normaal gesproken is dit patroon van lijnen alleen zichtbaar als je van bovenaf op het plein neerkijkt, maar nu wordt het ontwerp letterlijk opgetild en zichtbaar gemaakt. De lijnen vormen hierdoor de wanden van een tijdelijk Bredaas fotomuseum zonder dak.

BredaPhoto en samenhang met andere kunstvormen

Het tweejaarlijkse BredaPhoto Festival vindt plaats van 5 september tot en met 21 oktober en toont het beste van de internationale en hedendaagse fotografie. Gerenommeerde kunstenaars exposeren zij aan zij met de nieuwe generatie. Het thema van de achtste editie is To Infinity and Beyond. Maar het festival wil op een artistiek innovatieve en uitdagende manier fotografie ook presenteren in samenhang met andere kunstvormen.

Deel dit artikel