Nieuws

Hypermodern Prinses Máxima Centrum streeft naar honderd procent genezing

Het recent geopende Prinses Máxima Centrum gaat de strijd aan tegen kinderkanker en streeft naar honderd procent genezing van al haar patiënten. Zo heeft het ziekenhuis een uitgebreide eigen researchafdeling en moet ook het ontwerp van LIAG architecten en bouwadviseurs, en interieurontwerpbureau MMEK’ bijdragen aan genezing.

Het ziekenhuis heeft verschillende plekken ingericht waar kinderen kunnen spelen, bewegen, ontdekken en leren. Zo kan een kind, ondanks de ziekte, zichzelf blijven ontwikkelen. Ook is er op meerdere plekken een natuurlijk verloop gecreëerd tussen binnen en buiten. Daglicht en de frisse buitenlucht dragen bij aan de genezing. Voor elke leeftijdscategorie zijn er ruimtes waarin aan de specifieke behoeften van een leeftijdsgroep tegemoet wordt gekomen. Verder heeft het architectenbureau plekken gecreëerd die het mogelijk maken als gezin samen te koken en eten, les in de klas te volgen of met oma en opa te spelen.

Grootste kinderkankerziekenhuis van Europa

Het nieuwe centrum heeft een oppervlakte van 45.000 vierkante meter en is daarmee het grootste kinderkankerziekenhuis van Europa. Het ziekenhuis beschikt onder andere over een ‘kinderintensive’ care, een operatiekamer, 85 klinische kamers en 35 dagbehandelingsbedden, naast allerlei diagnostische faciliteiten. Het complex heeft ook 85 ‘zorghotelkamers’ waarin kinderen samen met hun ouders kunnen verblijven.

Op de vloer van het nieuwe centrum ligt Marmoleum in veel verschillende speelse kleuren. Dat materiaal is niet alleen bacteriostatisch, makkelijk te onderhouden en ijzersterk, maar ook CO2-neutraal en gemaakt van natuurlijk en hernieuwbare grondstoffen. De toegepaste kleuren zorgen voor een duidelijke herkenning van de verschillende ruimten. 

Het nieuwe kinderziekenhuis moet de kindersterfte aan kanker terugbrengen naar bijna 0 procent. Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat met een ziekenhuis waarin alle specialismen samenkomen de overlevingskans wordt verhoogd van 75 naar 95 procent. Een goed begin is dus reeds gemaakt.

Deel dit artikel