Nieuws

Van Aken architecten levert zorgappartementen Simeonshof op

Van aken architecten (VAA) heeft zes villa’s van woonzorgpark Simeonshof aan de Kerkstraat in Erp, Noord-Brabant opgeleverd. In de villa’s is ruimte voor 62 zorgappartementen. Het Eindhovense architectenbureau is verantwoordelijk voor het ontwerp en de directievoering.


De voornaamste wens van de opdrachtgevers BrabantWonen, BrabantZorg en Area, was dat het nieuwe complex ruim van opzet zou zijn. De zorgappartementen bieden woonruimte aan bewoners die veel waarde hechten aan zelfstandigheid, maar tegelijkertijd aanspraak kunnen maken op de zorg van Simeonshof. VAA heeft dit in het ontwerp vertaald door de zorgappartementen te voorzien van een ruime woonkamer, een of twee slaapkamers, een badkamer en een eigen keuken. Hiermee kunnen bewoners die aanspraak maken op de zorg van Simeonshof toch hun privacy en zelfstandigheid behouden, onder meer door de eigen maaltijd te bereiden.
 

Prettige leefomgeving

Ron de Goeij, directievoorzitter bij VAA: “Vooral bij zorgprojecten is het heel belangrijk dat wij als architect de wensen van de opdrachtgevers en toekomstige bewoners in acht nemen. Alleen zo kan zorg van hoge kwaliteit en een prettige leefomgeving voor bewoners worden gecreëerd. Wij hebben daarom, in samenspraak met de Simeonshof en de opdrachtgevers, alles gedaan om de toekomstige bewoners zoveel en zo lang mogelijk vrijheid en zelfstandigheid te bieden.” 
 

Klassieke uitstraling

Woonzorgpark Simeonshof wordt gerealiseerd achter de kerk in Erp in een parkachtige groene omgeving. Een historische plek waar vroeger het klooster was gehuisvest. VAA heeft zich bij het ontwerp van de nieuwbouw laten inspireren door de geschiedenis van deze locatie. Zo is gekozen voor een klassieke opbouw en is het hoofdgebouw neergezet als een omarming naar de kerk. “We hebben geprobeerd om met het ontwerp de sfeer van vroeger terug te halen,” zegt De Goeij. “Dat is in het ontwerp terug te zien in de klassieke opbouw in drie lagen. Daarnaast hebben de villa’s ieder een eigen uitstraling door verschillend kleur- en materiaalgebruik. Het afwisselende metselwerk en de diepliggende kozijnen geven het geheel een robuuste uitstraling.”
 

Verdere uitbreiding

De zes dorpsvilla’s met zorgappartementen zijn onderdeel van het nieuwbouwproject Simeonshof. In augustus wordt gestart met de bouw van het nieuwe hoofdgebouw, bestemd voor recreatie, dagbehandeling en zorg voor psychogeriatrische cliënten.

Deel dit artikel