Nieuws

Who cares? Kick-off ontwerpprijsvraag zorg en transformatie

Ontwerpprijsvraag Who cares?, over zorg en transformatie van Wederopbouwwijken, is op 18 januari officieel gelanceerd. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst in de schouwburg van Almere. Verschillende sprekers, onder andere Rijksbouwmeester Floris Alkemade, een van de initiatiefnemers van Who cares? belichtten de opgave en achtergrond van de prijsvraag.

 

Who cares? is een oproep aan ontwerpers en innovatieve doeners en denkers uit andere sectoren om gezamenlijk ideeen te ontwikkelen voor toekomstbestendige wijken. Op basis van visies die antwoord geven op de vergrijzing en de veranderingen in de zorg en ondersteuning en die een impuls geven aan de ruimtelijke vernieuwing van de wijken.  


Allianties vormen


Omdat de vraag van Who cares? zich op het snijvlak bevindt van zorg, wonen en ondersteuning, riep Alkemade deelnemers om allianties te vormen van ruimtelijk ontwerpers en zorgprofessionals, maar ook met ondernemers, wijkplatforms, culturele instellingen, maatschappelijke organisaties en (collectieven van) bewoners. In elk team moet wel tenminste één professioneel ontwerper deelnemen. 

 

Vier pilots 

Vier gemeenten hebben pilotwijken ingediend. Rotterdam (Carnisse), Sittard-Geleen, Almere (Almere Haven) en Groningen (Oosterparkwijk). Opdracht aan deelnemers is om voor deze wijken ideeën te ontwikkelen. Alkemade gaf aan dat ook locatie-onafhankelijke oplossingen welkom zijn. Ruud Guyt, wethouder Sittard-Geleen, kijkt uit naar het resultaat. "De teams hebben de vrijheid om met revolutionaire plannen te komen. We laten ons graag verrassen."  


 
Initiatief 

De prijsvraag is een initiatief van de Rijksbouwmeester in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Stichting Humanitas, de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, de gemeenten Almere, Groningen, Rotterdam, gemeente Sittard-Geleen en de provincie Limburg. 


Voor meer informatie, kijk op de website van Who cares?

Deel dit artikel