Nieuws

Philippe Samyn: architectuur in dienst van de samenleving

“Architecten moeten weer gaan genieten van het werk op de bouwplaats! Heel graag en heel frequent kom ik ‘op de werf’, en bewonder het vakmanschap. En kijk hoe de werklieden zich bewegen, of ze dansen! De manier van bewegen is wezenlijk voor het eindresultaat. Ik wil geen consumptie-architectuur!”

Dat zegt de Belgische architect Philippe Samyn in gesprek met Stedebouw & Architectuur. We zitten in het kantoor van Samyn, een voormalige boerderij met opstallen die door de architect is herbestemd. Gelegen in het bosrijke Waterloo, Brussel. De cour is een rechthoekig binnenhof met vijver. De sfeer is die van verstilling. Het geheel ademt een zen-achtige meditatieve sfeer.

 

Zorg voor de details

Samyn is een grootheid in de architectuur. In Nederland bouwde hij in Houten een Brandweerkazerne en een Tankstation. Beide zijn herkenbaar als echte Samynen. Constructie, detaillering, aandacht voor de schaal, bouwfysisca – alles in een vloeiende lijn ontworpen. “Zorg voor de details staat voorop, in welke stijl je ook ontwerpt,” zegt Samyn.

 

Het gebouw krijgt een ziel

“Het gebouw moet in alle opzichten coherent zijn en consistent.” Samyn moet dan ook niks hebben van architecten die niet verder komen dan de huid van hun gebouwen, en die de constructie en de bouwfysica overlaten aan de ingenieursbureaus. Hij maakt een vergelijking met ‘car designing’: “Je begint met de motor en vandaaruit ontstaat bijna  ‘spontaan’ een omhulling. Van binnen naar buiten ontwerpen, nooit andersom – zo werk ik ook.” En dat met een bijna maniakale inzet en oog voor de maakbaarheid. Vandaar ook zijn diepgewortelde waardering voor de aannemerij: “Ik heb een fundamentele eerbied voor bouwbedrijven. Een aannemer is geen ‘nobody’. Neen, hij is de spil waar alles om draait. De aannemer bouwt de droom van de architect. En hij zorgt door de speelse beheersing van het vakmanschap – het dansen op de werf - dat het gebouw een ziel krijgt.”

 

In dienst van en voor de samenleving

Samyn met de onafscheidelijke pijp: “Ik ben geen artiest die alleen geïnteresseerd is in het mooie plaatje, in de buitenkant. En ik werk niet volgens de laatste mode. Ik wil me nuttig maken voor de samenleving. Mijn gebouwen moeten een duurzame bijdrage leveren. Ik ontwerp in dienst van en voor de samenleving.”

 

Philippe Samyn komt naar Nederland

Philippe Samyn komt naar Nederland. Op 19 maart organiseert Stedebouw & Architectuur in samenwerking met IMd Raadgevende ingenieurs een exclusief Samyn Evenement.

 

Meer informatie over het Samyn Evenement en aanmelden kan via www.samyn.nl

Deel dit artikel