Nieuws

Kantoorgebied in Diemen wordt woonwijk

In zes jaar tijd moet het kantorengebied Bergwijkpark in Diemen veranderen in een 'sfeervolle stadswijk' naar ontwerp van architect Sjoerd Soeters. Bergwijkparks is de grootste kantorentransformatie van Nederland. De sloop van de eerste van in totaal zes kantorenkolossen is inmiddels gestart. In totaal komen in de wijk ruim drieduizend woningen.

 

Het woningprogramma bestaat vrije sector huurwoningen met een huur tot 950 euro en koopappartementen vanaf 139.000 euro vrij op naam en op eigen grond. In januari gaan de eerste woningen in de verkoop. Er komt geen sociale huur. 

 

Het stedenbouwkundig plan voorziet in bouwblokken van vijf lagen. De woningen variëren van 50 tot 120 vierkante meter. Net zoals op het Java-eiland en in Sluseholmen in Kopenhagen, beide gebaseerd op een stedenbouwkundig ontwerp van Soeters, worden de blokken door verschillende architecten ontworpen.

 

Tien verschillende architectenbureaus – naast Soeters zelf onder meer Dam & Partners Architecten, Geurst & Schulze en Inbo Architecten – werken aan het ontwerp van Holland Park. Soeters streeft naar een afwisseling in de openbare ruimte.

 

Leegstand

Al voor de crisis was het Bergwijkpark in het slop geraakt. De leegstand liep op tot negentig procent. Door de transformatie wordt Diemen van honderdduizend vierkante meter leegstaande kantoorruimte verlost. De leegstand zakt daarmee tot vijf procent. Ontwikkelaar van de wijk is Snippe Projecten. Nog maar tweeënhalf jaar geleden zag André Snippe de potentie van het gebied. “Een deel van de gebouwen hebben we kunnen transformeren naar een campus voor studenten, met winkels, café´s en sportvoorzieningen. Daar is zelfs een wachtlijst voor. De andere gebouwen leenden zich niet voor transformatie. Sloop was de enige mogelijkheid om een aantrekkelijke stadswijk te maken.”

 

In Campus Diemen-Zuid heeft Snippe geïnvesteerd in een aantrekkelijk voorzieningenniveau en dat wil hij ook in Holland Park doen. “Mensen vinden het prettig als er een slager, bakker en groenteboer op de hoek te vinden zijn.” Snippe vernieuwt zelf de openbare ruimte en draagt die daarna over aan de gemeente.

 

www.hollandpark.nl

 

Deel dit artikel