Nieuws

Runner Up Award

De Green Deal Betonketen heeft de Runner-Up Award gewonnen.

Runner Up Award

Het MVO Netwerk Beton heeft de Green Deal Runner Up Award 2013 gewonnen voor zijn veelbelovende prestaties met de Green Deal Verduurzaming Betonketen. Dit maakte Monika Milz, voorzitter van de Green Deal Board, bekend tijdens de Innovatie-estafette op 12 november 2013 in RAI Amsterdam. Zij noemde de inspanningen van de betonsector een voorbeeld voor andere verduurzamingsprojecten. Bij de uitreiking waren ook minister Kamp van EZ en staatssecretaris Mansveld van het ministerie van Infrastructuur en Milieu aanwezig. De minister prees de betonsector voor zijn inspanningen in de Green Deal Verduurzaming Beton. Hij beseft dat de betonsector de afgelopen jaren met economische tegenwind te maken heeft gehad en is ervan onder de indruk hoever zij met dit initiatief zijn gekomen. Het streven om de betonketen te sluiten sprak hem in het bijzonder aan.

De hele keten


Namens het MVO Netwerk Beton nam Evert Schut de prijs van harte aan: “Wat dit netwerk zo bijzonder maakt, is het grote aantal deelnemers: dertig bedrijven en brancheorganisaties. Bij elkaar zijn ze goed voor meer dan 50.000 arbeidsplaatsen. Een hele keten van bedrijven werkt hierin aan de ambitieuze doelstelling om de betonketen te verduurzamen. Samen kunnen we een substantiële bijdrage leveren aan de CO 2 -reductie van Nederland."

Verduurzaming in de Betonketen


De productie van cement – het belangrijkste bestanddeel van beton – veroorzaakt wereldwijd gezien circa 5 procent van de CO 2 -uitstoot. In Nederland ligt de uitstoot van de hele betonketen op circa 1,6 procent in 2010. De sector zet zich in om zijn impact op het milieu verder te verminderen, met 2020 als richtpunt. Daarnaast werkt deze samen aan nieuwe technologie die het mogelijk maakt om de betonketen geleidelijk te veranderen in een betonkringloop. Het gaat daarbij om recycling-technieken en nieuwe manieren om secundaire grondstoffen te verwerken tot cement en beton.

Green Deal verduurzaming beton


In het MVO Netwerk Beton werken bedrijven, brancheorganisaties en andere betrokkenen aan de verduurzaming van de betonketen. Ook ontwerpers en opdrachtgevers doen mee, waaronder Rijkswaterstaat als de grootste opdrachtgevers in de bouw. In de Green Deal Verduurzaming Betonketen heeft het netwerk in oktober 2011 afspraken gemaakt met de overheid. De overheid heeft hierin toegezegd te helpen bij het opheffen van belemmeringen zoals knellende wet- en regelgeving. Denk hierbij aan de (technische) betonregelgeving, het Bouwbesluit en het Besluit Bodemkwaliteit. Vorig jaar tijdens de Betondag 2012 zegden ruim twintig bedrijven ook nog eens hun medewerking toe aan de afspraken uit ‘Concreet 1.0’.

Foto: Jan Willem Groen, Groen fotografie Utrecht
 

 Dit artikel komt uit Bton

Deel dit artikel