Nieuws

WERK12 München: nieuwe kunst aan de gevel

München heeft er een gebouw met expressieve kunst aan de gevel bij: het door MVRDV ontworpen WERK12 is gisteravond officieel geopend. Het horeca-, sport- en werkcomplex valt op een vrolijke manier op, wat mede te danken is aan de vijf meter hoge stripboekkreten als ‘PUH’ en ‘OH’ op de gevel.

WERK12 bevindt zich in Werksviertel-Mitte, onderdeel van een 40 hectare tellend industrieterrein dat in fases wordt omgevormd tot woon-, werk- en uitgaansgebied. In het ontwerp van MVRDV kreeg het complex, dat een oppervlakte heeft van 7700 m2, extra hoge plafonds. Hierdoor kreeg het gebouw vijf XL-verdiepingen en kon er via mezzanines extra vloerruimte worden gecreëerd. Gecombineerd met transparante gevels en eerlijke materialen is het een eigentijds complex geworden met bars en een restaurant op de begane grond, een sportschool op de eerste en tweede verdieping, een zwembad op de derde en kantoren op de bovenste verdieping. 

Bezoekers kunnen het complex op verschillende manieren betreden: binnendoor en via de externe trappen die rondom het gebouw lopen en de ruim drie meter brede buitenterrassen met elkaar verbinden. De diagonale trappen zijn niet alleen esthetisch, maar regelen ook de stabiliteit van het gebouw en vluchtwegen. De trappen zorgen er daarnaast voor dat binnen  alleen kolommen nodig zijn, waardoor de ruimte flexibel in te delen is. 

De buitenterrassen zijn ideaal voor informele ontmoetingen en zorgen voor een vloeiende overgang tussen binnen en buiten. De manier waarop de trappen rondom het gebouw krullen, is een speelse verwijzing naar een vroeg MVRDV-ontwerp: het Nederlandse paviljoen voor de EXPO 2000 in Hannover. Met de voltooiing van WERK12 krijgt het industriële Werksviertel nog meer vorm. Op het terrein worden bestaande gebouwen getransformeerd tot hotel, winkels, kantoren, appartementen, restaurants, bars en theaters. Op het terrein is ook een concertzaal gepland. 

 

Deel dit artikel