Gelderlandplein Amsterdam wordt vernieuwd

woensdag 18 juni 2014
timer 3 min
Winkelcentrum Gelderlandplein in Amsterdam wordt uitgebreid en krijgt een nieuw gezicht. Eigenaar Kroonenberg Groep en ontwikkelaar Multi Vastgoed brengen het succesvolle winkelgebied in Buitenveldert een nieuwe toekomst. Rijnboutt architecten tekent voor het ontwerp.

 

Het winkelcentrum wordt groter, opent zich naar buiten en krijgt een stijlvol voorkomen, waarmee het aansluit bij de internationale allure van de nabijgelegen Zuidas. Fase 2 van de werkzaamheden is onlangs gestart.

 

In 1968 werd het (toen nog niet overdekte) winkelcentrum Gelderlandplein geopend door de Amsterdamse burgemeester Ivo Samkalden. In 1997 vond een eerste grote verbouwing plaats. Daarbij werden de binnengalerijen overdekt en kantoren en woningen toegevoegd. De huidige verbouwing, die in 2015 wordt afgerond, markeert een volgende stap.

 

Groeiende aantrekkingskracht

De marktpositie van het winkelcentrum is vanaf het begin heel sterk, mede door beeldbepalende luxe speciaalzaken en boetieks, naast filialen van bekende winkelketens. Door de groeiende aantrekkingskracht ontstond behoefte aan uitbreiding van het winkelaanbod. Dat gebeurt nu. In de eerste fase (inmiddels opgeleverd) is een deel van de passage gerealiseerd die een nieuwe, duidelijker route in het winkelcentrum aanbrengt. De huidige fase zorgt voor uitbreiding en verbetering. Als de verbouwing volgend jaar is voltooid, heeft het winkelcentrum er circa 7.000 vierkante meter bijgekregen.

 

Uitnodigender en stijlvoller 

Maar de transformatie zit ‘m niet alleen in extra ruimte. Het winkelcentrum wordt vooral uitnodigender en stijlvoller. Architect Frederik Vermeesch: ‘Zoals wel meer Nederlandse winkelcentra ligt Gelderlandplein op een uitstekende plek. Het functioneert heel goed. Maar om dat zo te houden, moet je iets aan de uitstraling doen. Die zou beter kunnen, zeker als je bedenkt dat je hier vlakbij de groeiende Zuidas bent met zijn kosmopolitische allure.’

 

 

Uitstraling 

De architectonische ingrepen van Rijnboutt zijn erop gericht de heldere, maar nogal introverte lay-out en de uitstraling van het winkelcentrum te verbeteren. ‘Wij zorgen voor een duidelijk gezicht,’ zegt Vermeesch. ‘Als je er nu langs rijdt, zie je aan de buitenkant niet goed hoe sterk de kwaliteiten binnen zijn. Dat gaan we veranderen door duidelijke entreegebieden te creëren en winkels vanaf de buitenkant goed zichtbaar te maken. Ook de algehele uitstraling wordt verbeterd.’

 

In plaats van de huidige vijf entrees krijgt het winkelcentrum er drie. Die worden zeer aansprekend, onder meer door majestueuze luifels die de ingangen markeren. Ook komt er nieuwe, hoogwaardige horeca aan de buitenzijde bij de Van Leijenberghlaan en de A.J. Ernststraat. Dat zorgt voor meer levendigheid, ook buiten de normale openingstijden. En niet alleen aan de buitenkant verandert er wat. Binnen zijn de nieuwe passages straks hoog en breed. Het teveel aan daglicht in de bestaande passages wordt door een geheel nieuw plafond weggefilterd. Daardoor ontstaat een uitgebalanceerde sfeer van licht, ruimte en transparantie en neemt het comfort bovendien sterk toe.

 

Het ontwerp van Rijnboutt brengt rust en helderheid met kwalitatief hoogwaardige materialen. Vermeesch: ‘Natuursteen op de vloer en een terughoudend kleurenpalet scheppen een evenwichtig, sterk en stijlvol kader voor de winkels. Tot in de details zie je dat terug. De mooie ventilatoren aan het plafond bijvoorbeeld. Die zijn speciaal voor Gelderlandplein ontwikkeld. De bewegwijzering is rustig en strak. Als bezoeker kom je in een omgeving met allure. Door de rustige architectuur slagen we erin de gewenste uitstraling te bereiken, waarbij de wensen van de winkeliers voorop staan.’

 

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Gelderlandplein Amsterdam wordt vernieuwd

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Expertpanel: Terug naar het bejaardenhuis?

23 apr om 07:30 uur

Moet de overheid zelf weer woonzorgcomplexen gaan ontwikkelen? In de Tweede Kamer zijn daarvoor al vaker…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe school startpunt voor klimaatbestendige wijk

22 apr om 07:30 uur

Midden in een industrieel en steenachtig gebied een gezonde, veilige en groene leeromgeving creëren; dat was de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe zorgvisie met toekomstige woonvormen

14 feb om 07:30 uur

Met een nieuwe, eigen zorgvisie - ‘Wonen met Zorg’ - wil INBO het gesprek aangaan met betrokkenen op het gebied…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

2024: nieuwe wetten, nieuwe kansen

22 dec 2023

Nog een paar dagen en het aloude Bouwbesluit verdwijnt in de prullenmand! Leve het nieuwe Besluit bouwwerken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China

19 dec 2023

In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met…

Lees verder »
descriptionArtikel

WeerWoord 2030 biedt antwoorden voor klimaatverandering

30 nov 2023

De wereld gaat vanaf vanavond in Dubai opnieuw op zoek naar antwoorden die moeten leiden tot een daling van het…

Lees verder »