Nieuws

De architect als storyteller

“Het doorvoeren van duurzame oplossingen in de hotelbranche kan veel verder gaan dan bijvoorbeeld handdoeken minder laten wassen. Denk aan een positieve opbrengst van duurzame maatregelen, waardoor dat beetje extra luxe weer kan worden teruggeven aan gasten. En dat is precies waar je als architect over moet nadenken," aldus Robert Mulder van Mulderblauw architecten uit Zoeterwoude, die zowel het exterieur als interieur van het nieuwe, 314 kamers tellende Novotel in Hoofddorp ontwierp.

Andersom denken

Het bureau van Mulder - ook thuis in andere sectoren - is inmiddels gespecialiseerd in het ontwerpen van hotel in- en exterieurs. Op dit moment werkt hij aan het exterieur (in samenwerking met Paul de Ruiter Architects) en het interieur (samen met the Invisible Party) van het Hotel Amstelkwartier in Amsterdam, dat het meest duurzame hotel van Europa moet worden. Mulder: “Hotels zijn semiopenbare gebouwen, waar je regelmatig kunt terugkeren en kunt ervaren of én hoe toepassingen werken. Wat mij betreft moet het verblijven in een hotel voor een gast een feestje zijn. Dus moet je niet op calvinistische wijze duurzaamheid opleggen. Je moet de hotelgast prikkelen zodat deze nieuwsgierig wordt naar het waarom achter de architectuur en inrichting. Dat vormt voor ons een inspirerende opgave."Novotel Hoofddorp. Ontwerp: Mulderblauw architecten. Via: Mosa

"Duurzaamheid gaat bij ons dan ook verder dan nadenken over energiereductie of slim gebruik van materialen. Wij vinden als bureau dat de sociaal menselijke en maatschappelijke aspecten in onze ontwerpen het meest belangrijk zijn. Daar committeren we ons aan. Het staat bij ons voorop. Duurzaamheid volgt daar uit voort. Duurzaamheid gaat namelijk over de toekomst. Over wat we meegeven aan onze kinderen. En dus bijvoorbeeld over de mogelijkheid om gebouwen op lange termijn een andere functie te geven. Geen maatwerk gebouwen voor uniek gebruik, maar unieke gebouwen die uiteindelijk ook geschikt zijn voor andere gebruikers. Die gedachtegang maakt dan ook dat we niet denken vanuit een gebouwvorm en een plan van eisen sec, maar vanuit waarde voor de toekomst en vervolgens vanuit duurzame mogelijkheden en principes. We redeneren dus andersom. Het is een denkwijze die ons de mogelijkheid biedt om binnen concepten iedere keer weer grenzen op te zoeken.”

Lees verder

Deze casestudy over het Novotel in Hoofddorp leest u verder op de website van Mosa.

Deel dit artikel