Nieuws

Dit kunstwerk markeert verbinding tussen stad en zee

MVRDV mag een nieuwe publieke installatie bouwen op de noordelijke dijk rond de stad Den Helder. De realisatie van het ontwerp wordt gepland in 2019.

De jury prees het winnende ontwerp: “MVRDV laat een tegelijkertijd stoer en fragiel ontwerp zien, het energieke zit hem met name in de oneindigheid van de vorm. Het icoon verbeeldt en verwerkelijkt de verbinding tussen stad en zee. Het slecht de barrière van de dijk en verbindt stad en zee.”

Marine

Den Helder is gesitueerd in het noordelijkste punt van Noord Holland en is de thuisbasis van de Nederlandse marine. De historie maakt de stad sinds lange tijd een bijzondere plek grenzend aan zowel het Marsdiep, als de Noord,- en Waddenzee. Zeestad, een onafhankelijke organisatie in samenwerking met de gemeente Den Helder, heeft MVRDV geselecteerd in een internationale prijsvraag om een nieuw symbool voor de stad te ontwerpen dat het gevoel van identiteit moet versterken.

 

“De ‘SeaSaw’ voor Den Helder is een memorabele, glooiende publieke installatie die reageert op zijn omgeving en de historie van de plek. De installatie representeert tegelijkertijd letterlijk de dynamiek van de zee in zijn oneindige beweging”, zegt Jacob van Rijs, medeoprichter van MVRDV. “De installatie respecteert de bestaande dijk en maakt het mogelijk voor bezoekers en inwoners om zowel de zee als de stad te ervaren vanuit een geheel nieuw perspectief.”

Verbinding tussen land en water

Het ontwerp reageert aan het huidige gebrek aan een onderscheidend symbool voor Den Helder. De stad met een indrukwekkend netwerk van waterkeringen dat loopt van de duinen in het westen tot de haven in het oosten. Dit dijknetwerk zorgt ervoor dat de verbinding tussen de stad en zee vertroebeld is geraakt. ‘SeaSaw’ maakt een nieuwe verbinding tussen het land en het water door een uitkijkplatform boven op de dijk te creëren.

 

Op deze manier wordt een hernieuwde relatie tussen Den Helder en de zee gevormd. Deze nieuwe installatie kan gezien worden als de start van een hernieuwing en herontdekking van de dijk en zijn omgeving, met een nieuw symbool dat gerelateerd is aan de identiteit van Den Helder: stoer en energiek.

 


Credit: MVRDV

 

Naast het ontwerp voor de installatie ‘SeaSaw’ heeft MVRDV een 5 kilometer lange wandel en fiets route ontworpen over de dijk die de dijk beter moet verbinden met zowel de stad als de zee. Het golvende pad over de dijk activeert de kustlijn en nodigt bezoekers en bewoners uit om de dijk te beklimmen en een kijkje te nemen aan de andere kant. Het object dat geïnspireerd is op de vorm van het symbool voor oneindigheid, dient als.

 

MVRDV zal samenwerken met IMD ingenieurs, de realisatie is gepland in 2019.

Deel dit artikel