DownTown One geeft Tirana een enorme upgrade

maandag 18 februari 2019
timer 3 min
In Tirana, de hoofdstad van Albanië, zijn de bouwwerkzaamheden begonnen van DownTown One. De woontoren telt 37 verdiepingen en is met een hoogte van bijna 140 meter het hoogste gebouw van stad en omgeving.

De kantoren en woningen hebben verschillende terrassen, dieptes en uitkragingen. Samen zorgen ze voor een gevel met een bijzonder reliëf, waarin de geografische hoogtekaart van Albanië te herkennen is. In deze kaart representeert elke woning een dorp of stad van Albanië. De multifunctionele toren - die bestemd is voor kantoren, commerciële ruimtes en appartementen - staat haaks op de Bulevardi Barjam Curri. Dankzij de rotatie is de belangrijkste gevel zichtbaar vanaf het Skenderbej-plein.

Uitkragingen

Wat het ontwerp vooral uniek maakt zijn de uitkragingen. Sommige steken twee, vier of zelfs zes meter uit. Anderen zijn juist de toren ingeduwd. Dit zorgt voor een speels effect. Op de andere gevel is het reliëf omgedraaid. Hierdoor is aan beide kanten van het gebouw een ander beeld van de hoogtekaart te zien. 



De uitkragingen zijn meer dan alleen cosmetisch. Ze zorgen voor een grote diversiteit aan appartementen en kantoorruimtes. Bewoners kunnen vanaf de straat meteen hun eigen woning aanwijzen, bijvoorbeeld in de 'Tirana-pixel', de 'Durës-pixel' en de 'Vlorë-pixel'. Vanaf de terrassen zal het voor hen gemakkelijk zijn om contact te leggen met andere bewoners, waardoor middenin de stad toch het gevoel van een hechte gemeenschap kan ontstaan. Alle ruimtes bieden bovendien fraai uitzicht over Tirana en de bergen die de stad omringen.

Groei

Waar Albanië tien jaar geleden nog het armste land van Europa was, heeft het tegenwoordig grote energie en is het bezig met een economische opmars. MVRDV wil dit gegeven benadrukken met de bijzondere gevel van het gebouw. Met een oppervlakte van 77000 m2 zal de DownTown One met zijn mix aan winkels, appartementen, horeca een belangrijke impuls geven aan het centrum van Tirana. Beneden is een park voorzien, die is beplant met lokale vegetatie. Daarnaast bevindt zich beneden een educatieve speeltuin. 




De toren van 37 verdiepingen heeft diverse lagen die elk een eigen functie vervullen. Op de eerste verdiepingen bevinden zich de kantoren en commerciële ruimtes, bovenin vanaf de 18e verdieping, zijn de appartementen met loggia's en terrassen met groen.

Ontwikkelgebied

MVRDV ziet Albanië als belangrijk ontwikkelgebied. Naast DownTown One werkt het bureau ook aan de transformatie van de Pyramid of Tirana, een voormalig communistisch monument. MVRDV zoekt bij de Albanese projecten waar het aan meewerkt, lokale architecten als partners en werkt met hen volgens de BIM-richtlijn. Omdat het gaat om een gebied dat gevoelig is voor aardbevingen, wordt gewerkt volgens de meest strikte Europese bouwnormen en kwaliteitseisen. 



Dit gebouw is door MVRDV ontworpen in opdracht van ontwikkelingsmaatschappij Balfin & Kastrati Construction, onderdeel van de Kastrati Group. ARUP is de supervisor en belangrijkste adviseur voor de constructie en installaties. Co-architect is DEA Studio uit Tirana. Voor dit project wordt verder samengewerkt met MEP-adviseur Elteknik en constructie-adviseur LEAL. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
DownTown One geeft Tirana een enorme upgrade

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »