Nieuws

Eerste grid-shell in vezelversterkt ijs

Studenten van de TU Eindhoven realiseren eerste 3D geprinte grid-shell in vezel-versterkt ijs onder leiding van docent Arno Pronk.

Op de TU Eindhoven is de afgelopen 5 jaar onderzoek gedaan naar vezel-verstrekt ijs, beter bekend als pykrete. Dit ijscomposiet bestaat uit een mengsel van water en cellulose (zaagsel of papier). IJscomposiet is drie sterker en vele malen taaier dan gewoon ijs en volledig biologisch afbreekbaar.

Wereldrecord van de grootste overspanning in ijscomposiet 

Er zijn verschillende innovatieve projecten gerealiseerd door de TU/e waarbij ijscomposiet gespoten werd op opblaasbare mallen. Bijvoorbeeld was er in 2014 het wereldrecord van de grootste overspanning in ijscomposiet (30m), in Juuka, Finland. In januari 2018 werd hoogste schaalconstructie (30,5m) verwezenlijkt in Harbin, China.

Patent op ijscomposiet geschikt voor het 3D-printen van vezel-versterkt ijs

In april 2018 vroeg Arno Pronk een patent aan op een ijscomposiet geschikt voor het 3D-printen van vezel-versterkt ijs. Na verschillende experimenten in het lab van ‘Structural Design’ van de Faculteit Bouwkunde werd een grid-shell ontworpen samen met elf studenten. Op 13 december 2018 reisden zij af naar het Harbin Institute of Technology (HIT) in China om deze grid-shell daadwerkelijk te realiseren. Na een half jaar van design en engineering kan het team nu uitkijken op een succesvolle afronding van de eerste 3D geprinte grid-shell in vezel-versterkt ijs. De feestelijke opening van deze constructie voor het hoofdgebouw van het HIT vindt plaats op 21 december.

Filmpjes van ijs projecten

Filmpjes van ijs projecten die Arno in het verleden heeft gedaan:
https://www.youtube.com/watch?v=w46FYDt6SFw
https://www.youtube.com/watch?v=sJo4mOIPOiY
https://www.youtube.com/watch?v=xQ7PEiEitAM
https://www.youtube.com/watch?v=1DgRht9AN_o

Deel dit artikel