Nieuws

Tariefswijziging geeft rust

Een zeldzaam fenomeen in parkeerland: tarieven die fors verlaagd worden in plaats van de eeuwige verhogingen. In Almere-Buiten gebeurt het, en niet zo’n beetje ook. Per 1 augustus ging het tarief van 5 naar 2 euro per dag. Een vurige wens van de winkeliers in de centrumgebieden Buitenmere en Doemere.

Wie de website van winkelcentrum Buitenmere bezoekt kan er niet omheen. Een grote advertentie kondigt de tariefverlaging aan. Een middel om de bezoekers vooral weer richting de winkels te lokken en vooral langer te laten blijven. Want daar ging het mis, aldus voorzitter van de winkeliersvereniging Maarten Vroom. “Op 1 januari 2012 is hier betaald parkeren ingevoerd, daarvoor was het gratis. De omzetcijfers van de winkels gingen daarna drastisch omlaag. In 2012 zagen we een gemiddelde omzetdaling van 23 procent, in 2013 een daling van 18 procent. Daar zaten winkels bij met wel 50 procent omzetdaling. We hebben de cijfers opgevraagd van alle winkels, waaronder ook die van landelijke ketens. Hierdoor weten we ook dat de omzetdaling niet is ingegeven door bijvoorbeeld de crisis. De cijfers daalden hier veel harder dan bij vestigingen elders in het land.”


Dubbele ergernis

De crisis had dan misschien niet zozeer veel directe invloed op de omzetcijfers van de winkeliers, ze zorgde er wel voor dat de bouwplannen in Almere Buiten ernstige vertraging opleverden. De ontwikkeling van de openbare ruimte bleef hierdoor ook achter. Vroom: “De bouwplannen zouden in 2011 al afgerond zijn. Toen in 2012 het betaald parkeren hier werd ingevoerd, was er eigenlijk sprake van dubbele ergernis. Je moet betalen voor parkeren en dan ziet het er ook nog eens niet uit”, aldus Vroom.


Nieuw college, nieuwe kansen

De winkeleigenaren hebben in verschillende gesprekken met de gemeente proberen aan te geven dat de nood hoog was, deze gesprekken liepen echter op niets uit. De komst van een nieuw college in het voorjaar van 2014 bood nieuwe kansen. We hebben in samenwerking met het parkeerbedrijf onderzocht wat het de gemeente zou kosten als we het maximale dagtarief van 5 naar 2 euro zouden verlagen op basis van het bezoekersaantal in 2013. Het bleek dat dit op 125.000 euro zou uitkomen, wat ons betreft een acceptabel bedrag. Voor de komende vier jaar heeft de gemeente daarom 500.000 euro uitgetrokken voor verzachtende maatregelen voor  parkeren in Almere-Buiten. Bovendien zijn wij ervan overtuigd dat de gemeente juist meer gaat ophalen.”


Onthaasten

Het dagtarief mag dan fors zijn verlaagd, het uurtarief is hetzelfde gebleven. Net als voorheen betaalt men voor het eerste uur 1,60 euro . Het daaropvolgende uur kost 1 euro, waardoor het dus al snel voordeliger is om een dagkaartje van 2 euro aan te schaffen. “We hebben expres aan dit bedrag vastgehouden”, vertelt Vroom. “Het is makkelijk, want het is één muntstuk. Omdat het eerste uur al 1,60 euro kost, is de stap om dan maar 2 euro te betalen kleiner.” Het voornaamste doel van de winkeliersvereniging was dan ook om de verblijfsduur van het winkelend publiek te verlengen. “We wilden het voor de mensen die sowieso al bereid waren te betalen voor het parkeren aantrekkelijker maken om langer te blijven, we wilden ze onthaasten. We hebben niet de illusie dat we hiermee iedereen weer terug halen. Parkeergeld betalen is emotie. Een deel van de mensen rijdt liever naar Almere Haven of Muiden 15 kilometer verderop. Daar is parkeren gratis, maar de rit heen en weer is duurder dan het parkeren hier.” Vroom vindt dat amper een maand nadat de verlaging is ingevoerd de gevolgen al merkbaar zijn. “De bezoekers lopen minder gestrest rond, omdat de parkeermeter niet meer afloopt. Ik krijg van verschillende kanten voorzichtige signalen dat het winkelend publiek meer tijd besteed in het winkelcentrum. Vroeger nam men niet meer de tijd om bijvoorbeeld een broek te passen, want anders kwam men te laat terug bij de auto. Nu maakt het niet meer uit.”


De gemeente Almere wilde in dit stadium van het proces nog niet reageren op de tariefverlaging in Almere-Buiten. De gemeente zal het effect van de verlaging  van het  dagtarief naar  2,00 euro de komende periode monitoren en op een later stadium haar bevindingen delen. Op een later moment zal in PARKEER24 meer aandacht worden besteed aan Almere-Buiten.

In de september editie van het magazine PARKEER24 wordt uitgebreid gesproken over parkeren en retail. Ontvangt u het magazine niet? Neem contact op via www.parkeer24.nl/abo 

 

 

 Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel