Deze twee woontorens geven Wilhelminapier jazzy uitstraling

maandag 17 juli 2017
timer 3 min
MVRDV heeft de internationale architectenselectie voor het ontwerp van de laatste woontorens op de zuidzijde van de Rotterdamse Wilhelminapier gewonnen. Het voorstel viert het karakter van een woontoren op een uitbundige manier. Tegelijk staan de torens stevig op de grond, met een plint die alles in zich heeft om levendig en stads te worden.

Bijzonder is dat het stadsleven ook de hoogte in gaat: beide woontorens worden op 70 meter hoogte verbonden door een hotel inclusief restaurant en groot terras.

Ooit een vervallen havengebied

De Rotterdamse Wilhelminapier heeft zich vanaf begin jaren 1990 ontwikkeld van vervallen havengebied tot levendig deel van de binnenstad van Rotterdam. De landtong tussen de Nieuwe Maas en de Rijnhaven is onder meer bekend van de Cruiseterminal, Hotel New York, het Nederlands Fotomuseum en de spectaculaire hoogbouw. Sinds 2015 zijn ontwikkelingspartners BPD Ontwikkeling en SYNCHROON, in samenspraak met de gemeente Rotterdam, bezig met de ontwikkeling van de woontorens Philadelphia & Havana.

 

Beide torens delen hun sokkel, en zullen verrijzen tussen het Nieuwe Luxor Theater en de woontorens Boston & Seattle. Om vorm, functies en uitstraling optimaal bij elkaar te brengen, is een architectenselectie onder internationaal gerenommeerde architectenbureaus uitgeschreven. De opgave richtte zich op een excellent ontwerp op alle niveaus. Het gebouw moet in de familie van hoogbouw op de pier een eigen karakter inbrengen. Het moet in het stadssilhouet kloppen, maar ook op straatniveau dynamiek brengen. Het moet duidelijk een woongebouw zijn in zijn uitstraling, en tegelijk op elegante wijze parkeren, logistiek en constructie wegwerken.

 


Credit: MVRDV ©

'Rotterdam is een stad van torens'

“Ik ben ongelofelijk trots en blij dat wij de Sax mogen bouwen in onze thuisstad.” zegt Jacob van Rijs, medeoprichter van MVRDV. “Rotterdam is een stad van torens, ons ontwerp voegt een nieuwe dimensie toe aan de collectie van torens op de Wilhelminapier en biedt mensen unieke woningen in een groot collectief gebouw met erkers waardoor je Rotterdam alomvattend beleefd. Bijzondere aandacht ging uit naar de plint en het bruggedeelte met hotel die beiden open zullen zijn voor publiek en de Wilhelminapier nog levendiger gaan maken.”

 

De Sax’ kenmerkt zich door grote erkers, die voor bewoners een unieke kwaliteit in het wonen in hoogbouw opleveren. Te midden van stedelijke voorzieningen ervaren zij de rust van het uitzicht op de Nieuwe Maas en een wijdse blik over de stad. De compositie van de erkers tot gevels levert een sterk en afwijkend beeld op de pier op: eerder een jazz-improvisatie dan een compositie. MVRDV gebruikt dat patroon ook om op straatniveau diversiteit en leven te brengen, door het toepassen van verhoogde entrees tot de winkel-, parkeer- en horecafuncties. Het concept van MVRDV was helder, en won aan overtuigingskracht naarmate het verder werd uitgewerkt, aldus de opdrachtgever.

 


Credit: MVRDV ©

Ruim 450 appartementen

Het ontwerp biedt ruimte aan ruim 450 appartementen, zowel koop als huur en een hotel met 150 kamers. De gehele begane grond bestaat uit stedelijke voorzieningen, in verschillende grootte en marktsegment: een café, restaurant en winkels. Ook het hotel dat de twee torens op 70 meter met elkaar verbindt, is publiek toegankelijk. Het biedt voorzieningen voor de bewoners van Philadelphia & Havana, en voor bezoekers van de Wilhelminapier.

 

MVRDV werkte bij de ontwikkeling van het ontwerp samen met Arup voor de constructie, gevelontwerp en duurzaamheid. Verwacht wordt dat eind 2018 kan worden gestart met de bouw van de woontorens Philadelphia & Havana. De oplevering volgt naar verwachting eind 2022.

 


Credit: MVRDV ©

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Deze twee woontorens geven Wilhelminapier jazzy uitstraling

Credit: MVRDV ©

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »