Nieuws

Markthal in Rotterdam heeft de grootste kabelnetgevels van Europa

De Markthal in Rotterdam, een spectaculaire ontwerp van MVRDV en Royal HaskoningDHV heeft aan beide kopse kanten een transparante kabelnetgevel van 34 meter hoog en 42 meter breed. Dat is een record! Het zijn de grootste kabelnetgevels van Europa. Octatube uit Delft realiseerde deze glazen gevels.

De glazen gevels zijn verdeeld in 26 verticale en 22 horizontale kabels. Samen vormen de kabels een afgespannen net. Met behulp van hydrauliek zijn de kabels op voorspanning gebracht, waarbij de langste kabel onder 100 procent voorspanning circa 15 centimeter wordt uitgerekt. De voorspanning bedraagt ongeveer 300 kN per kabel. Aan de kabels zijn de gelamineerde glaspanelen opgehangen waarvan de meeste een vierkante afmeting van 1485 bij 1485 millimeter hebben.

 

Constructeur Maurice Hermens, Royal HaskoningDHV, betrokken bij de Markthal, zegt over de keuze voor glazen gevels: “De twee kopse kanten van de Markthal zijn ingevuld met een glazen gevel. De Markthal is een overdekte buitenruimte. Bij het concept zou een afwezige gevel het beste passen. De glazen gevel is echter nodig om beschutting te bieden tegen vogels en regen. Iedere gangbare constructie om zo’n gevel te dragen zou een ‘eye-catcher’ op zichzelf worden. Maar dat was dus niet de bedoeling.  Om die reden kozen we voor een vlak gespannen kabelnet als draagconstructie. Niet alleen het gewicht, maar ook de windbelasting wordt gedragen door de kabels. Het kabelnet werkt net als een zeil: als de wind er tegen blaast, bolt het zeil en brengt op die manier de kracht uit de wind naar de boot.”

 

Waarom voorspannen?

 

“Een vlak gespannen kabel kan geen belastingen afdragen loodrecht op het vlak. Windbelastingen kunnen pas worden opgenomen als de kabel doorbuigt. Om die doorbuigingen binnen de perken te houden is het nodig de kabels voor te spannen. Hoe kleiner de voorspanning hoe groter de doorbuigingen en omgekeerd. Om de doorbuigingen niet al te groot te laten worden is het nodig om de een relatief hoge voorspanning aan te brengen. De kabelnetgevel is dus vergelijkbaar met een tennisracket: hoe hoger de spanning, hoe harder de bal weggeslagen kan worden. Voor die hoge spanning en dus grote krachten in de kabels is een heel sterk, stijf en duur tennisracket nodig. Bij de Markthal is het ‘tennisracket’ al in het ontwerp aanwezig: de boog samen met de kelderwanden vormt een heel stijf en sterk frame, dat goed in staat is krachten vanuit de kabels op te nemen.”

 

Meer weten? Download hieronder het volledige  interview met Maurice Hermens, gepubliceerd in Stedebouw & Architectuur themakatern Gevels & Daken.

 

kabelnetgevelMarkthalRotterdam.pdf
beschikbaar voor iedereen
Download

Deel dit artikel