Nieuws

Lichtideeën maken Eindhovense wijk speelser en slimmer

Stel je voor: een grote LED-wand op de zijgevel van het wijkcentrum. Waarop jonge mensen straks hun eigen graffiti van licht kunnen maken. Lichtstrepen in de stoep, die kinderen veiliger op weg naar school helpen of slechtzienden kunnen ‘gidsen’. Of een speeltuin, met verlichte speeltoestellen: hoe harder je schommelt, hoe meer lampjes branden.

De bewoners van de Eindhovense wijk Woenselse Heide (West) hebben bij een bewonersbijeenkomst allerlei ideeën eengeleverd voor verbeteringen in hun wijk via innovatieve lichtoplossingen. Philips Lighting, Heijmans, de TU/e en de gemeente Eindhoven gaan een van die voorstellen van bewoners eind dit jaar uitvoeren in de Eindhovense proeftuin voor slimme verlichting.

 

Om de bewoners te laten zien dat licht ook anders kan worden gebruikt dan enkel voor het uitlichten van objecten lieten Philips en Heijmans vooraf een aantal voorbeelden zien van lichtinnovaties.Bijvoorbeeld als het gaat  om veiligheid:  een fietser die ’s nachts rijdt in een cirkel van licht. Die mee ´fietst´ over het fietspad. Of straatverlichting die feller oplicht als een auto aan komt rijden. Lantaarnpalen kunnen ook worden gebruikt voor wifi of voor metingen van fijnstof. Goed licht kan er bovendien voor zorgen dat ouderen ’s avonds graag nog even blijven zitten in het wijkparkje, of joggers er ’s avonds gebruik van maken.Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel