Nieuws

"Huizen zonder gasaansluiting zijn meestal goedkoper uit"

Nieuwbouwwoningen kunnen prima zonder een gasketel gebouwd worden. Sterker nog: de bewoners zijn financieel beter af en het milieu is ermee geholpen.

Dat blijkt uit onderzoek van DWA, die in opdracht van netbeheerder Stedin onderzocht wat het aanschaffen van de aansluitplicht voor gas betekent voor de portemonnee van de koper van een nieuwbouwhuis.

Zes woningtypes 

Onderzocht is wat de verschillen zijn in maandlasten en de totale kosten over een bepaalde periode (‘total cost of ownership’) tussen een woning die nog met een gasketel wordt gebouwd en een woning zonder gasaansluiting die wordt verwarmd met een warmtepomp. Voor zes woningtypes is de businesscase vanuit het perspectief van de bewoner doorgerekend.

Maandlasten lager zonder gasaansluiting 

De berekeningen laten zien dat voor vijf van de zes woningtypes de maandlasten van een nieuwbouwwoning zonder aansluiting op het gasnet gelijk of lager zijn dan voor een woning met een gasketel en aansluiting op het gasnet. Hierbij is gerekend met de totale kosten voor de bewoner (hypotheeklasten, onderhoudskosten, energiekosten) op basis van een periode van 15 jaar (de levensduur van een gasketel). Alleen de galerijwoning scoort iets minder goed, maar het verschil is minimaal. Wordt gerekend over een periode van 30 jaar, dan geldt dat de kosten voor alle woningtypes lager zijn.

Berekeningen vanuit huidige situatie 

Belangrijk om op te merken is dat de berekeningen zijn gedaan vanuit de huidige situatie: gerekend is met de huidige kosten van energie, energiebelastingen, investeringskosten, (fiscale) subsidies. De studie bevat ook een gevoeligheidsanalyse, waaruit blijkt dat bijvoorbeeld bij een hogere gasprijs de businesscase voor gasloos bouwen nog rendabeler wordt. In het onderzoek is collectieve verwarming, zoals stadswarmte, niet meegenomen. Het onderzoek laat zien dat de all-electric oplossing in de meeste situaties al een goed alternatief is voor een woning op gas; in sommige situaties kunnen collectieve verwarmingssystemen een goed alternatief zijn voor de all-electric oplossing.

 

Op basis van het onderzoek pleit Stedin ervoor om de aansluitplicht voor gas bij de behandeling van de Wet Voortgang Energietransitie te schrappen. Stedin is netbeheerder voor gas en elektriciteit in Zuid-Holland, Utrecht, regio Amstelland, Kennemerland, Noordoost Friesland en Weert.

 

Lees het onderzoek 'Kostenvergelijking van de alternatieven voor aardgas in nieuwbouwwoningen' op www.dwa.nl/kostenvergelijking.

Deel dit artikel