Nieuws

Publieksstemming Ingenieur van het jaar 2014 van start

Ook dit jaar organiseert het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) weer de verkiezing van de Ingenieur van het Jaar. Met deze verkiezing wil KIVI zichtbaar maken welke meerwaarde ingenieurs hebben voor de maatschappij en dat een ingenieursstudie een gevarieerd en aantrekkelijk carrièreperspectief biedt.

In het najaar van 2013 werd massaal gehoor gegeven aan de oproep van KIVI om ingenieurs te nomineren voor de verkiezing Ingenieur van het Jaar 2014. In totaal zijn 54 ingenieurs genomineerd. Een selectiecommissie boog zich vervolgens over de inzendingen en besloot met negen genomineerden de tweede ronde in te gaan. Tijdens deze interviewronde kregen de genomineerden de kans zichzelf te presenteren en aanvullende informatie te verstrekken. Uiteindelijk koos de selectiecommissie drie finalisten voor de prestigieuze titel ‘Ingenieur van het Jaar 2014’ te weten:

  • Daan Bruggink is werkzaam als architect bij zijn eigen bureau ORGA Architect. Daan is voorloper op het gebied van biobased bouwen binnen de architectuur, waarbij grondstoffen grotendeels uit hernieuwbare bronnen komen. Bovendien levert hij als betrokkene bij diverse onderzoeken en blogger voor De Architect een grote bijdrage aan de kennisontwikkeling en toepassing van biobased bouwen.
  • Karianne Lindenhovius is werkzaam als Innovatie Manager bij Pontes Medical in het UMC Utrecht. Karianne brengt zorgprofessionals in contact met bedrijven. Onder haar hoede worden nieuwe technologische producten ontwikkeld, gevalideerd en op de markt gebracht. Zij gelooft in een commerciële aanpak, zodat zoveel mogelijk patiënten van innovaties kunnen profiteren. De VascuLuminator, een apparaat dat de aderen zichtbaar maakt en zo misprikken voorkomt, is hiervan een goed voorbeeld.
  • Mozafar Said is werkzaam als projectmanager bij Ingenieursbureau Gemeente Rotterdam. Mozafar is betrokken bij de ontwikkeling en plaatsing van bruggen van vezelversterkte kunststoffen, oftewel composiet. Composiet bruggen hebben een lange levensduur, kunnen in zeer korte tijd geplaatst worden en zijn licht in gewicht en vrijwel onderhoudsvrij. Vanuit het Ingenieursbureau Gemeente Rotterdam deelt hij zijn kennis met andere gemeenten en marktpartijen om deze technologie breder te kunnen toepassen.


Van 25 februari tot 15 maart 2014 staan de profielen van de drie finalisten online op www.dagvandeingenieur.nl en gaat de publieksstemming van start. Naast het oordeel van het Nederlands publiek (1/3), telt ook het oordeel van een vakjury (2/3) mee in de bepaling van de winnaar. Deze vakjury bestaat onder meer uit Dook van den Boer, Directeur Tata Steel IJmuiden, Jeroen Erkamp, Directeur ManGenius, Jos van Erp, Program Director High Tech NL en Representative Holland High Tech, Micaela dos Ramos, Directeur Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, Frans Schmetz, Managing Director High Tech Campus Eindhoven, Petra de Weerd-Nederhof, Voorzitter Organization Studies & Innovation Universiteit Twente, Directeur Twente Graduate School.

Tijdens de Dag van de Ingenieur op 19 maart 2014 wordt bekend welke genomineerde een jaar lang de titel ‘Ingenieur van het Jaar 2014’ mag dragen en uitdragen.

Deel dit artikel