Nieuws

Utrecht Centraal heeft er nieuwe horeca bij

Op het Centraal station van Utrecht is onlangs een nieuw horecapaviljoen geopend. Het gebouw, beter bekend als 'Het Paviljoen', is gesitueerd aan het nieuwe Stationsplein-Oost en gebouwd bovenop spoor 1, 2 en 3.

In het nieuwe horeca- en retailpaviljoen hebben verschillende winkels en horecaconcepten, die speciaal gericht zijn op de ov-reiziger, hun intrek genomen. Het gebouw biedt een mooi uitzicht over de verscheidene treinsporen en heeft daarbij een dakterras. Het ontwerp van het paviljoen is gemaakt door MoederscheimMoonen Architects, in opdracht van Klépierre Vastgoed. 

Stationslein-Oostis is een geheel nieuwe stationsomgeving op Utrecht Centraal. Het is het stuk station waar vroeger het Centraal Station en Hoog Catherijne in elkaar overliepen. Onder het plein ligt momenteel de grootste fietsenstalling ter wereld en diverse tracés van het ov; het plein zelf wordt gesierd door een reusachtige overkapping met transparante, bolvormige kussens. 





De plek van het gebouw staat bol van dynamiek en met haar 88 miljoen bezoekers per jaar ook van beweging. Het gebouwontwerp onderscheidt zich binnen de stationsomgeving door een heldere ontwerpbenadering. De gevel van het gebouw is geheel van glas. Hierdoor heeft het de nodige verschaling en verfijning gekregen. Daarbij is het in speklagen verdeeld. 



De complexe bouwlocatie heeft dit project mede vormgegeven. Zo zijn er bijzondere keuzes gemaakt qua constructie en bouwmethodiek, die nu echter niet meer zichtbaar zijn. Zo is de hele stalen draagconstructie met veel 'overstekken' en complexe verbindingen op locatie in elkaar gezet omdat er slechts beperkte afdrachtmogelijkheden beschikbaar waren op het onderliggende perron. Verder staat het gebouw onder druk van elektromagnetische straling door de nabijheid van alle bovenleidingen. Om bezoekers toch twee meter van de bovenleidingen af te kunnen laten eten, is een kooi van Faraday gerealiseerd om hen tegen de straling te beschermen. 




Deel dit artikel