Nieuws

Rotterdam vergroent parkeerplaatsen op levendige PARK(ing) Day

Vorig jaar was de eerste Rotterdamse editie van PARK(ing) Day een groot succes met maar liefst 75 parkeerplaatsen die tot een park getransformeerd werden. De invulling varieerde van sport en spel tot en met creatieve workshops. Of werd er gewoon lekker gelounged op een tijdelijk stukje gras. Dit jaar is PARK(ing) Day op 18 september.

PARK(ing) Day ontstond in 2005 in San Francisco op initiatief van design studio Rebar Group. Zij hebben onder het mom van ‘reclaiming public space’ voor twee uur lang geld in de parkeermeter gegooid, een grasmat uitgerold op een parkeerplaats en hun eigen miniparkje aangelegd. Inmiddels is PARK(ing) Day uitgegroeid tot een wereldwijd jaarlijks evenement waar al meer dan 160 steden aan meedoen.
Met PARK(ing) Day geeft de gemeente Rotterdam voor één dag toestemming om straatparkeerplaatsen tussen 7 uur ’s ochtends en 22 uur ’s avonds in te richten als minipark.


Uitgifte grasmatten

Net als vorig jaar helpt het pop-up stadspark DÂK Rotterdam, de deelnemers op weg door een starterskit en programmering aan te bieden. De kunstgrasmatten die bij DÂK lagen worden op 18 september hergebruikt voor PARK(ing) Day. Op het kruispunt van de Witte de Withstraat en de Schiedamse Vest zal een uitgiftepunt voor de grasmatten zijn. Deelnemers kunnen tot vrijdag nog beslissen  ook mee te doen en bij het uitgiftepunt de ideale basis voor een parkje ophalen.


Hotspots en programmering 

Naar verwachting zullen De Nieuwe Binnenweg, Witte de Withstraat, Meent en de Hoogstraat (oost) hotspots worden waar veel parkjes onstaan. Het zal er nóg gezelliger en groener worden. Zo knipt kapsolon Lagerman Hairdressers knipt niet alleen binnen, maar op PARK(ing) day ook buiten. Bij platenzaak de Plaatboef kunnen mensen in een leren fauteuil plaatjes luisteren. Ruby Lee Vintage & Hostel Room heeft een eigen programmering met leuke artiesten. En Koffie voor Geluk organiseert een koffie tasting.


Tussen 13:00 uur- 21:00 uur zijn er 17 optredens verspreid over de stad. Op de website
www.parkingday-rotterdam.nl staan de deelnemers vermeld.


Gereduceerd tarief voor de parkeergarage

Voor een aantal parkeergarages rond de hotspots geldt een speciaal evenemententarief. Hierdoor kan tijdens PARK(ing) Day de auto tegen gereduceerd tarief in een parkeergarage geparkeerd worden, in plaats van op straat. 

PARK(ing) Day sluit als experiment goed aan bij de gemeentelijke doelstellingen voor de binnenstad als City Lounge; dé plek voor ontmoeting, verblijf en vermaak met meer ruimte voor groen.Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel