Nieuws

Onderwijs en gemeenten slaan handen ineen over renovatie scholen

Met een gezamenlijk plan hebben de PO-Raad, VO-Raad en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) afspraken gemaakt over de renovatie van schoolgebouwen.

Kern daarvan is dat gemeenten voortaan gaan betalen voor de renovatie van verouderde schoolgebouwen, zo meldt de NOSIn veel scholen in Nederland is de ventilatie niet goed of zijn de klaslokalen te klein. Nieuwe afspraken over renovaties waren daardoor hard nodig, zegt Anko van Hoepen van de PO-Raad. "Nieuwbouw was altijd een zaak van de gemeente en onderhoud werd geregeld door het schoolbestuur. Renovatie was een grijs gebied daartussenin. Daar zijn nu duidelijke afspraken over gemaakt.'' Het gemiddelde schoolgebouw is volgens hem ouder dan veertig jaar, hoog tijd om te renoveren. 

Schimmel

Door onder meer vocht en schimmel in de schoolgebouwen hebben leerlingen en leraren op tientallen scholen gezondheidsklachten, meldde het KRO-NCRV-programma Reporter Radio in maart. Het ministerie van Onderwijs liet daarop weten dat gemeenten en schoolbesturen samen moeten zorgen voor verbetering van het leefklimaat in de klas.

Lange termijn

In het gezamenlijke voorstel staat verder dat er plannen van minstens zestien jaar mogen worden gemaakt voor de huisvesting van scholen. Dit langetermijndenken is volgens de partijen nodig om de bouw van scholen minder vatbaar te maken voor het wisselende politieke klimaat, aldus de NOS. Daarnaast willen de samenwerkende partijen dat het verbod voor scholen om te investeren in schoolgebouwen wordt opgeheven.


Deel dit artikel