Nieuws

Groen hotel WOHA in Singapore: stadspark langs de gevels

WOHA ontwierp de nieuwbouw van het Parkroyal on Pickering Hotel in Singapore. Het architectenbureau WOHA trok het aanpalende stadspark langs de hotelgevels omhoog en gaf het een verlengstuk in de gestalte van groene skygardens, zwevend tussen de ‘curtain wall’-gevels van het E-vormige hotelpand.

 

Een heuse trompe-l'oeil heeft het Parkroyal on Pickering Hotel in Singapore. Wie vanuit het eco-hotel uitkijkt over het Hong Lim Park aan Upper Pickering Street, ziet een panorama, gelaagd als een Achterhoeks coulissenlandschap. Voordat het oog het park treft, stuit het op golvend groen, hangend aan de gevels van het hotel; een cascade van varens, palmen en grassen op uitbundig beplante betonnen terrassen die in de waarneming samenvloeit met de begroeiing in het Hong Lim Park, aan de voet van het Parkroyal on Pickering Hotel. 

 

Surplus

Mede dankzij de groene terrassen, steeds op vier verdiepingen afstand van elkaar tegen de koele, glazen ‘curtain walls’ van de hotelnieuwbouw geplaatst, is in, op en aan de hotelnieuwbouw meer groen te vinden dan voorheen op deze binnenstedelijke locatie voorhanden was. Het is een van de kwaliteiten van het Parkroyal on Pickering Hotel die ze bij WOHA  graag onderstrepen. Projectarchitect en mede-naamgever van het bureau Wong Mun Summ heeft de getallen die het staven: “Het Parkroyal hotel beschikt over vijftienduizend vierkante meter groen en water: hangende tuinen, waterbassins en watervallen, beplante terrassen en groene gevels. Dat is 215 procent van het groen dat voorheen op deze locatie te vinden was.”

 

Doorgetrokken stadspark

Dat surplus aan groen kreeg in het nieuwe hotel volgens Wong Mun Summ niet alleen een functie als doorgetrokken stadspark voor hotelgasten – een van de ontwerpconcepten achter het hotelontwerp. Het groen draagt ook bij aan de verbetering van het lokale klimaat, aldus Wong Mun Summ: “De beplanting reduceert het ‘urban heat island’ effect. Het groen absorbeert warmte, zorgt voor schaduw op harde gebouwoppervlakken en draagt bij aan de luchtvochtigheid. De planten verbeteren de luchtkwaliteit en verminderen de uitstoot van broeikasgassen.”

 

Meer weten? Binnenkort verschijnt Stedebouw & Archituur met het themakatern Gevels & Daken. In dat katern publiceren we een uitgebreid artikel van Hans Fuchs over dit groene hotelproject in Singapore.

 

Deel dit artikel