Nieuws

Metamorfose voor kunstcentrum Eindhoven

Het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven (CKE) is uitgebreid, gerenoveerd en verduurzaamd tot een huis voor amateurkunst en cultuureducatie.

Studio Groen+Schild uit Deventer heeft het herboren centrum ontworpen. Het Centrum was voorheen gevestigd op twee locaties in de stad. Het CKE wilde al het kunstonderwijs op één plek in een dynamisch, open en gastvrij gebouw samenbrengen en besloot daarom de bestaande muziekschool aan de Pastoor Petersstraat 180 te renoveren en uit te breiden.

 

 

Complex

De bestaande muzieklokalen, dansstudio’s, werkruimtes en concertzaal zijn gerenoveerd en installatietechnisch gemoderniseerd. Groen+Schild koos ervoor om een deel van de beganegrondvloer te verlagen tot op het maaiveld om het contact met de stad te vergroten en zo het gewenste open podium met horecaruimte te creëren. Hiervoor moest een complexe aanpassing aan de fundering van de begane grond worden gedaan. Aannemer Hazenberg Bouw maakte daarvoor gebruik van innovatieve vijzeltechnieken en ondersteuningsconstructies.

Identiteit

Voor de uitbreiding is een extra derde verdieping met leslokalen voor beeldende kunst en multifunctionele zalen voor dans en theater ontworpen. Opvallend is de toevoeging van een tweede gevel met stalen lamellen die het gebouw een nieuwe identiteit geeft. ‘s Avonds wordt dit nog eens versterkt. Het interieur en de activiteiten worden dan nog meer zichtbaar. Wethouder Mary-Ann Schreurs: ''Het gebouw is van een gesloten bolwerk een letterlijk, open constructie geworden. Op alle niveaus is zichtbaar wat er binnen gebeurt. Daarbij lopen binnen en buiten in het gebouw naadloos in elkaar over.”

Deel dit artikel