Nieuws

Eerste fase vernieuwing Wiebengacomplex Groningen klaar

In Groningen is de eerste fase van de renovatie en uitbreiding van het Wiebengacomplex opgeleverd. DP6 architectuurstudio en Bierman Henket architecten hebben op het binnenterrein een nieuw, aardbevingsbestendig hart voor het schoolgebouw uit 1922 ontworpen. In 2017 zal de renovatie van het bestaande gebouw worden opgeleverd.

 

Het rijksmonumentale Wiebengacomplex gebouw huisvest de Academie voor Gezondheidsstudies en de Academie voor Verpleegkunde van de Hanzehogeschool Groningen. Het complex werd in 1922 gebouwd naar ontwerp van Jan Gerko Wiebenga en voldeed anno 2013 niet meer aan de huidige eisen van ruimtelijkheid, duurzaamheid en klimaat. Zo waren de onderzoeksfaciliteiten versnipperd geraakt over vele kamertjes in lange, doodlopende vleugels.

 


De nieuwbouw op de binnenplaats van het complex huisvest algemene ruimtes en voorzieningen. Door het hart ruimtelijk en overzichtelijk te maken, krijgt het gebouw een meer open en licht karakter, passend bij de sfeer van de hedendaagse gezondheidsacademies. Chris de Weijer (DP6 architectuurstudio):”De nieuwbouw stimuleert het samenwerken in “skills labs” op een centrale plek in het complex. Het nieuwe hart dat zo ontstaat, creëert korte lijnen naar de werkomgevingen in de bestaande vleugels, nodigt uit tot ontmoeting en toont het samenwerken over de hele breedte van de zorgketen.”

 

Nieuwe Zakelijkheid 


Het Wiebengacomplex ademt de sfeer uit van de Nieuwe Zakelijkheid en is één van de oudste voorbeelden van het Nieuwe Bouwen in Nederland. De nieuwbouw sluit aan op Wiebenga’s werk: een efficiënte gebouwopzet met parallelle lijnen en symmetrische gebouwvolumes. Mirjam Steins (Bierman Henket architecten): ”De gevel van de nieuwbouw is uitgevoerd in lichtgroen composiet en glas; de vormgeving is gebaseerd op het patroon in het glas-in-lood in de trappenhuizen van het bestaande pand; de materialisatie contrasteert daarentegen met de bestaande architectuur.”


De gebruikers van het gebouw zijn lovend over de nieuwbouw. Annemarie Hannink (dean van de Academie voor Verpleegkunde): “We zijn enorm blij met de extra ruimtes en studiefaciliteiten die zijn gecreëerd! De aansluiting op het oude gebouw is mooi vormgegeven. Het geheel is licht en transparant en het bruist van de activiteiten.”
Arwin Nimis (dean Academie voor Gezondheidsstudies en locatiedean): “De ruimtelijke vormgeving maar ook de details in de nieuwbouw zijn prachtig en doen het oude gebouw eer aan.“

 

De transformatie van het het Wiebengacomplex is volledig in een BIM-model uitgewerkt, dat door het volledige bouwteam als centraal model gehanteerd.

 

Projectgegevens



OPDRACHTGEVER: Hanzehogeschool Groningen, Groningen

 

ARCHITECT: DP6 architectuurstudio, Delft
Bierman Henket architecten, Esch

 

iNTERIEUR
OdV interieurarchitecten, Assen

 

ADVISEURS: ABT, Velp; Ingenieursbureau Wassenaar, Haren (constructie)
Adviesbureau Sijperda-Hardy, IJlst (installatietechniek); DGMR Drachten (bouwfysica en brandveiligheid)

 

AANNEMER: Geveke Bouw & Ontwikkeling, Groningen

 

INSTALLATEUR: Wolter&Dros en Croon, Groningen

Deel dit artikel