Nieuws

Kun je de fietser sturen?

Fietsers appen en bellen onder het rijden, hebben in beide oren de muziek op 20 staan, voor- en achterlicht doen het niet, rijden ongeoorloofd links en een rood stoplicht is niet voor hen bedoeld, toch? Kortom: een fietser is ‘the king of the road’ en doet wat ‘ie zelf wil. Natuurlijk is dit beeld gechargeerd maar we zijn het er allemaal over eens dat fietsers soms gevaarlijk gedrag vertonen.

Een voorbeeld: In de gemeente en stadsregio Amsterdam vormen fietsers die door rood rijden een probleem. Bureau Tabula Rasa ontwikkelde en testte verschillende borden. Het bord ‘wacht op groen’ bleek een effectieve manier om meer fietsers voor het stoplicht te laten wachten. Gemiddeld daalde het aantal fietsers dat door rood reed op enkele ‘blackspots’ gedurende de testweken met 17%.
 

Nationaal Fietscongres 

Gedragsbeïnvloeding wordt steeds belangrijker. Maar hoé doe je dat? Op het Nationaal Fietscongres, 20 november a.s.,  vertelt Christine Swankhuisen (mede-oprichter van Tabula Rasa) u graag meer over gedragsbeïnvloeding: “Sturen op gedrag – er is meer mogelijk dan u denkt!” 
 

Klik hier voor meer informatie over het Nationaal Fietscongres.

 Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel