Active House nu te bezoeken

maandag 15 september 2014
timer 3 min
In Sterksel, nabij Eindhoven, staat de eerste nieuwbouwwoning in Nederland gebouwd volgens de principes van Active House en Slimbouwen. De experimentele woning draagt de naam House of Tomorrow Today (HoTT). De ambitie van HoTT was scherp: een energieleverende woning creëren zonder concessies te doen aan het wooncomfort.

 

De woning ontworpen door KAW/e architecten en adviseurs is nu gereed en laat de stand der techniek zien voor een woning op het gebied van gezond binnenklimaat, decentrale energieopwekking en bouwprocesinnovatie. Op donderdag 25 september kan HoTT voor het eerst worden bezocht tijdens een excursie van VELUX Nederland tijdens de Dutch Green Building Week.

 

Voorbeeldproject

Om energiezuinige gebouwen te creëren worden nog altijd concessies gedaan op het gebied van het binnenklimaat. Het nemen van isolerende maatregelen en het aanpassen van de gebouwschil zorgt vaak voor minder energieverbruik, maar leidt vaak ook tot te weinig daglicht en frisse lucht. HoTT is de eerste nieuwbouwwoning in Nederland die energie levert en tegelijk een hoog leefbaarheidsniveau heeft. In het voorbeeldproject completeren Slimbouwen en de Active House visie elkaar.

 

Hoge mate leefbaarheid

“Toen mijn vrouw en ik besloten zelf onze woning te gaan bouwen was ik het als voorzitter van de stichting Slimbouwen natuurlijk aan mijn stand verplicht Slimbouwen als uitgangspunt te kiezen. Daarnaast was ik tijdens een bezoek aan Home for Life in Denemarken, één van de demonstratieprojecten van de VELUX Groep, zeer enthousiast geworden over de Active House visie. Daarom hebben we bij de bouw van HoTT beide principes geïntegreerd. Het is een fijne gedachte dat we straks geen energierekening meer zullen ontvangen. Sterker nog, we houden zelfs energie over om een auto mee te gaan rijden. Tegelijkertijd bereiken we in de woning wel een hoogwaardig comfort met veel frisse lucht en daglicht,” aldus Prof. dr. ir. Jos Lichtenberg, hoogleraar productontwikkeling aan de TU Eindhoven.

 

Bewoners centraal

Deze zomer hebben Jos en Karin Lichtenberg hun intrek genomen in hun nieuwe woning. Naast een woonhuis zal in het HoTT ook een Bed and Breakfast worden gevestigd. De flexibiliteit van het project biedt de mogelijkheid om in te spelen op verschillende omstandigheden van de omgeving, die de ervaringen van bewoners beïnvloeden. Zo heeft HoTT een dynamische schil. Sensoren monitoren de binnen- en buitenkant van de woning. Als het nodig is openen ramen geleidelijk en traploos als de hoeveelheid CO2 in de kamer of de vochtigheidsgraad in de wasruimte te hoog oploopt. Op de bovenste verdieping van de woning is met VELUX dakramen gekozen voor maximale daglichttoetreding die automatisch sluiten als het begint te regenen. Alle door sensoren aangestuurde systemen zijn wel door de bewoners zelf te beheersen en handmatig bij te stellen.

 

Experiment gaat verder

Nu de woning in gebruik is genomen, zullen de energieprestaties en leefbaarheid in de praktijk onderzocht worden door de Technische Universiteit Eindhoven. Ook de gasten van de Bed and Breakfast zal gevraagd worden mee te werken aan het onderzoek, zodat er snel inzicht komt in gebruikerservaringen onder verschillende omstandigheden.

 

Bezoek House of Tomorrow Today

Tijdens de Dutch Green Building Week is HoTT op donderdag 25 september voor het eerst gratis te bezoeken tijdens een excursie van VELUX Nederland aan de woning. Tijdens de excursie geeft Jos Lichtenberg toelichting op de totstandkoming van zijn woning met toekomstpotentieel en het Slimbouwen proces. Namens Active House Nederland verzorgt founding partner VELUX Nederland een presentatie over de Active House visie, waarna er uitgebreid tijd is om de woning te bekijken onder het genot van een hapje en drankje.

Inschrijven kan via www.dgbw.nl

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jeroen de Willigen pleit voor een nieuwe bouwcultuur

16 jan om 14:30 uur

Bij De Zwarte Hond is Jeroen de Willigen partner-stedenbouwkundige en creatief directeur. Deze herfst werd hij…

Lees verder »
descriptionArtikel

Uitvoering van rijksbeleid fysieke leefomgeving loopt achter

15 jan om 12:30 uur

De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) roept het kabinet op om de balans tussen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Trends in de woningmarkt 2024: benut het momentum

8 jan om 10:00 uur

Op het gebied van volkshuisvesting is er in 2024 een kans om echt stappen te zetten vanaf beleidsafspraken en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China

19 dec 2023

In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met…

Lees verder »