Nieuws

Parkeergarage BinckPARK als echte eyecatcher Binckhorst

Bij de Fokker Haven in de Binckhorst in Den Haag komt een stoere industriële parkeergarage: BinckPARK. De parkeergarage doet recht aan het rauwe karakter van de wijk en wordt bovendien voorzien van een collectieve daktuin die rust moet creëren.

De centrale openbare parkeergarage is een bijzondere eyecatcher en biedt ruimte aan zo'n 600 parkeerplaatsen. In de plint komt een gevarieerd programma met city lofts en een mobility hub. Op het dak verrijst een circulair en klimaaadaptief dakpark. Het plan is door gemeente Den Haag uitgeroepen als winnaar van de aanbesteding Trekvlietzone kavel 1B. 


De parkeergarage heeft drie kernwaarden: gebruiksvriendelijkheid, comfort en overzichtelijkheid. Met het slimme en efficiënte gelijkvloerse ontwerp in samenwerking met Continental Car Parks passen er zo'n 150 extra parkeerplaatsen bovenop de 450 in de uitvraag. Door de combinatie van schuinparkeren en linksomdraaiend eenrichtingsverkeer is het een parkeergarage met een hoge parkeercapaciteit en een vlotte en veilige verkeersafhandeling.Bewoners en gebruikers kunnen voor de parkeergarage een abonnement afsluiten. Dit stimuleert efficiënt dubbelgebruik en vergroot de ruimte voor bezoekers.




Het gebouw sluit naadloos aan bij de omgeving en de naastliggende woontorens op kavel 1A en 1C door een doorlopende 9 meter hoge plint. De plint is op een gevarieerde manier ingevuld met de voetgangersentree, de auto-inrit van de parkeergarage, 10 citylofts en een mobility hub. De woningbouw in de plint zorgt voor interactie op maaiveld en een aantrekkelijke routing naar de Fokkerhaven. In de citylofts zijn verschillende indelingsvarianten mogelijk. De bewoners kunnen de begane grond gebruiken als hun eigen woon-/werkruimte. De mobility hub ontstaat door de parkeerfunctie van de garage uit te breiden met deelauto's, deelfietsen en andere (deel)mobiliteitsconcepten. 




Boven de levendige plint is het gebouw in de bovenste lagen geheel geprogrammeerd als parkeergarage. De hoogte van de stedelijke laag sluit een bij kavel 1A en 1C en geeft een herkenbare en uniforme uitstraling van kavel 1. Het dak van de parkeergarage is ingevuld met een daktuin die door de bewoners van de woontorens kan worden gebruikt. Hierop komt een pergolaconstructie die fungeert als energiedak en in samenspraak met bewoners kan worden ingevuld met speeltoestellen, zitelementen, hangmatten en groengeleiders. 

 



Deel dit artikel