Nieuws

Octatube werkt aan spectaculaire voetgangersbrug in Qatar

Octatube uit Delft startte de montagewerkzaamheden voor de Lusail Pedestrian Bridges in Qatar. De brug bestaat uit twee tuibruggen met structurele glazen vloeren, luifels met aluminium lamellen, glazen luifels en balustrades. Samen met de hellingbanen zijn beide bruggen ongeveer 200 meter lang en overspannen ze 90 meter van de ene kade naar de andere.

 

De bruggen worden volledig verlicht, waardoor ook tijdens de koelere avonduren het gebruikt wordt gestimuleerd. De constructie van de bruggen, bestaande uit pylonen, kabels en betonnen decks, wordt gebouwd door FCC Construccion. Vanwege het zeeklimaat worden alle constructieve elementen uitgevoerd in duplex. Octatube verwerkt ruim 200 ton van dit hoogwaardige roestvrije staal in het project. Het wordt toegepast in de uitkragende glazen vloerconstructies, luifelconstructies, balusters en veel andere onderdelen.

 

Gelamineerd glas

Het project bevat 2000 vierkante meter gelamineerd glas dat verdeeld kan worden over beloopbaar glas, luifelglas en de balustrades. Het glas heeft speciale zeefdruk patronen en ter plaatse van de balustrades wordt zowel het glas als het wandelpad aangeschenen met in de handrail geïntegreerde  LED verlichting.

Sinds 2006 werkt de Lusail Real Estate Development Company aan het ontwikkelen van een 38 vierkante kilometer groot gebied, 15 kilometer ten noorden van Doha, de hoofdstad van Qatar. Het gaat om een van de grootste projecten in de Golfstaten.

 

Qatar stad van de toekomst

Het thema van Lusail, Qatar stad van de toekomst, heeft alles te maken met water. Het concept van de twee voetgangersbruggen is dat van een halsband gedrapeerd over de oevers van het haveneiland. Het ontwerp is gemaakt door Safdie Rabines Architects (San Diego), bekend van hun spectaculaire en hoogwaardige brugontwerpen. Na de realisatie van een mock-up zijn ook de eerste onderdelen van Octatube al op de bouw.

Deel dit artikel