12 okt | Amsterdam | MKBA voor iedereen!? Hét kennis- en inspiratie evenement voor professionals uit het sociale- én fysieke domein die werken met, of belangstelling hebben voor het MKBA-instrument.

Nieuws

Even voorstellen: de zelfvoorzienende villa Casa Kwantes

Casa Kwantes in Schiedam is opgeleverd. De villa met een oppervlakte van 480 vierkante meter, gebouwd binnen een stedenbouwkundige kader van jaren 30 architectuur biedt de bewoners privacy en tegelijk licht en openheid.

 

De gesloten bakstenen gevel met details in Amsterdamse School stijl scheidt de bewoners van de openbare weg. Aan de zuidkant van het gebouw bevindt zich een volledig glazen gevel die zich kromt om het middelpunt van het huis, een binnenplaats met olijfboom. De villa kan volledig zelfvoorzienend zijn en is uitgerust met moderne installaties zoals een warmtewisselaar en zonnepanelen om in duurzame energie te voorzien.

Amsterdamse School 

Het door MVRDV ontworpen Casa Kwantes is een villa van 480 vierkante meter gelegen op een voormalig ziekenhuisterrein in de regio Rotterdam. Het uitgangspunt in dit project is het combineren van privacy met licht en openheid binnen een door de gemeente gegeven kader van nostalgische architectuur. Deze benadering is terug te zien in de gesloten buitengevel waardoor vanaf de weg weinig inkijk in de woning is. De gevel wordt aan de straatkant enkel doorbroken door kenmerken in de stijl van de Amsterdamse School: een raam van Celosia metselwerk en een golvende inkeping naar de ingang van de villa.

 


Credit: Ossip van Duivenbode

 

De achterkant van het gebouw is volledig open en op het zuiden georiënteerd om zoveel mogelijk zonlicht binnen te laten vallen. Bij binnenkomst komt men in een intieme vestibule waarna men binnenstapt in een dubbel hoge centrale hal grenzend aan de woonvertrekken. De olijfboom midden op de binnenplaats fungeert als oriëntatiepunt waar de volledig glazen achtergevel zich omheen kromt.

Scheiding tussen dag en nacht

De woning kent een duidelijke scheiding tussen dag- en nachtactiviteiten. Op de bovenverdieping bevinden zich de drie slaapkamers, badkamers, wasruimte en een extra gastenkamer. Op de benedenverdieping zijn de leefruimtes. De woonkamer en bibliotheek liggen langs de glazen zuidgevel en kijken uit op de binnenplaats en de tuin. De vloeren van de leefruimtes gaan over in de binnenplaats zodat ook deze buitenruimte, met karakteristieke olijfboom, onderdeel van het huis wordt. Aan het andere einde van de tuin bevindt zich een beschutte patio en barbecueplaats. Alle overige faciliteiten als toilet, pentry en keuken zijn langs de gesloten noordgevel gevestigd en grotendeels in een kastenwand verwerkt. De kelder is ingericht voor de technische installaties en extra opslagruimte. 

 

"De glazen gevel die rondom de binnenplaats krult zorgt ervoor dat er vanuit elke kamer, zowel boven als beneden, zicht is naar de andere kamers in het huis” vertelt Jacob van Rijs, medeoprichter van MVRDV. “Het ruime balkon dat zich uitstrekt langs deze gevel biedt een eenvoudige connectie tussen alle bovengelegen vertrekken. De reflectie van de olijfboom, het middelpunt van de binnenplaats, beweegt mee en veranderd constant wanneer men zich verplaatst in het huis."

Duurzame villa

Om de grote hoeveelheid glas in het huis te compenseren is Casa Kwantes uitgerust met innovatieve installaties om het gebouw duurzaam te maken. De aardwarmtepomp, warmtewisselaar en het dak vol zonnepanelen kunnen de woning volledig zelfvoorzienend maken. Alle voorzieningen zijn volledig elektrisch en er wordt geen gebruik gemaakt van gas. De woonvertrekken zijn daarnaast op het zuiden gericht zodat zij zoveel mogelijk zonlicht absorberen. Tegelijkertijd kragen de bovenliggende vloeren en dakranden deels uit boven de ramen waardoor voor de leefruimtes schaduw wordt gecreëerd. 

 


Credit: Ossip van Duivenbode

 

Bij de ontwikkeling en realisatie van het project werd nauw samengewerkt met de opdrachtgever. Elementen in het huis werden speciaal op maat gemaakt om aan de visie en de wensen voor de woning te voldoen. MVRDV heeft in het ontwerp zoveel mogelijk rekening gehouden met de voorwaarden van de gemeente. Casa Kwantes is een moderne interpretatie van de Modernistische bouwstijl van de jaren ’30. Dit is terug te zien in de bakstenen gevel en het gebruik van glas evenals de vloeiende en hoekige vormen en het contrast tussen open en gesloten elementen. Naar de straat toe is de stijl zeer strikt toegepast, naar de tuin toe is het modernisme als het ware vervormd en eigentijds gemaakt.

Deel dit artikel

Open modal