Nieuws

Prefab parkeergarage Boskalis door Haitsma Beton

Boskalis laat in Papendracht een nieuw hoofdkantoor met eigen, middelgrote parkeergarage (753 parkeerplaatsen) bouwen. Haitsma Beton neemt het hele traject, van engineering tot en met montage van de prefab betonnen elementen, voor zijn rekening. Eind 2014 is de montage van de fraaie, drielaagse parkeergarage gereed.

De bovengrondse parkeergarage maakt deel uit van het nieuwe hoofdkantoor van Boskalis in Papendrecht. De parkeergarage heeft drie lagen (begane grond, verdieping en dak) met een totale oppervlakte van 18.000 m2. Een bouwteam, bestaande uit Visser & Smit Bouw B.V., OPL Architecten en Boskalis, voert het werk als Design & Construct uit.
 

Prefab beton favoriet

De keuze voor prefab beton was volgens William Jansen, hoofd bouwtechnologie en kostenengineering bij Visser & Smit Bouw, snel gemaakt. De opdrachtgever wilde een duurzame en onderhoudsvriendelijke parkeergarage. “Staal is weliswaar overwogen en kan voor dit soort parkeergarages kostenefficiënter zijn. Toch koos Boskalis voor beton vanwege de robuustheid en architectonische uitstraling. Bovendien is beton intrinsiek brandwerend en onderhoudsvrij.”
 

Het bouwteam koos voor Haitsma Beton omdat deze partner ‘de beste oplossing bood, zowel qua stabiliteit en constructie als prijs’. Haitsma Beton schoof redelijk vroeg aan in het project, ‘om optimaal mee te kunnen denken en adviseren en een zo economisch mogelijke oplossing voor Boskalis te vinden’.
 

Complete parking op maat

Naast het 3D-ontwerp (BIM) produceert en monteert Haitsma Beton de complete parkeergarage. Jansen: “De architect had veel stramienen al bepaald. De constructie is vervolgens met Haitsma Beton afgestemd tot een keurige oplossing.” Haitsma Beton levert de prefab betonnen kolommen, balken en vloeren en diverse kleinere elementen, zoals trappen en wanden.
 

De parkeergarage bestaat uit drie velden van TT-platen en hellingbanen van kanaalplaten. Volgens Klaas Ellens van Haitsma Beton krijgt Boskalis geen standaard parkeergarage: “De ronde hoeken van de hellingbanen en de uitsparingen die wij in de ribben van de TT-platen voor de kabeldoorvoeringen hebben gemaakt, zijn niet standaard. In feite vertalen wij een standaard concept naar een architectonisch ontwerp.”
 

De montage is in volle gang. Eind december moeten alle prefab elementen zijn gemonteerd. De oplevering van de fraaie parkeergarage staat gepland voor april 2015.

Deel dit artikel