Nieuws

Brandveiligheid parkeergarages: vat de koe bij de horens

“Brandveiligheid is een containerbegrip zonder scherpe definitie”, zegt Wim van Vlierden – directeur Real Estate Development en Design bij Q-Park. Is dat erg? “Ja” zegt van Vlierden. Want zonder heldere definitie en betrokkenheid van alle stakeholders kan het ontwerpen van een brochure of norm een technocratisch stuk worden waarmee en waarbij nog niet zeker is of de brandveiligheid van en in parkeergarages beter te begrijpen en te kaderen is. Hij heeft sterk het gevoel dat niet alle belanghebbenden daarvan doordrongen zijn. Een vraag: bent u woensdagmiddag ook bij de informatiebijeenkomst die de NEN organiseert over de voorgenomen ontwikkeling van een norm voor de integrale brandveiligheid van parkeergarages?

Ontbrekende stakeholders

Kennelijk voelt niemand zich écht betrokken bij dit zo belangrijke onderwerp. Dit zou kunnen omdat behoudens een handvol excessen branden in parkeergarages sporadisch zijn. Want het aantal inschrijvingen voor woensdagmiddag en vooral de variëteit stakeholders is te klein én veel zijn niet aanwezig merkt de redactie op. Van Vlierden: “Het dreigt een niet complete club te worden.” Zonde, want brandveiligheid is ook in uw belang en u heeft nu de kans mee te praten en te denken. 


Het lukt toch niet

Ondanks diverse initiatieven in het verleden is er nog steeds geen eenduidige en goede norm die voor álle stakeholders helder en toepasbaar is.  Is de animo daarom zo laag? Denkt u ‘het lukt toch niet’? Jammer, de wens is de vader van de gedachte: blijf het lang genoeg roepen en het zal zo zijn. 


Koe bij horens vatten

Of schuilt er wellicht een probleem in de grote hoeveelheid verschillende belanghebbenden die allen een ander belang hebben?  Misschien wel. Maar Van Vlierden reageert scherp: “Laten we een norm opstellen die een werkelijke bijdrage kan leveren aan het kunnen bepalen of een parkeergarage een brandveilige omgeving is”. Vrij vertaald geeft hij aan dat het tijd is de neuzen dezelfde kant op te krijgen en de koe nu daadwerkelijk bij de horens te vatten. 


Kort dag, maar het kan nog!

Meld u aan voor de bijeenkomst die NEN woensdag a.s. organiseert. U bent om 13.00 uur van harte welkom op de Vlinderweg 6 in Delft. Meer informatie over doel, voorwaarden, de projectgroep en meer vindt u in de PDF die u onderstaand kunt downloaden.


Meer in PARKEER24

In de november editie van PARKEER24 kunt u meer lezen over dit onderwerp. Wim van Vlierden geeft in deze editie zijn visie op brandveiligheid van gebouwde parkeervoorzieningen.  

InformatiebijeenkomstNEN.pdf
beschikbaar voor iedereen
DownloadDit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel