Nieuws

Levende gevel op villa Sint Michielsgestel

Het Brabantse dorp Sint Michielsgestel krijg er een nieuwe blikvanger bij. Op een hoekperceel in een bocht tegenover de rivier de Dommel komt de Groene Villa, een ontwerp van MVRDV en Van Boven Architecten voor projectontwikkelaar Stein.

In plaats van een traditionele, gesloten gevel krijgt de Groene Villa een levende facade, bestaande uit een rek waarin planten en bomen zullen worden verplaatst. Hierdoor wordt een driedimensionaal arboretum gecreëerd: een planten- en bomenbibliotheek, compleet met naamplaatjes en aanvullende informatie.

Tal van mogelijkheden

Het ontwerp voor de vier verdiepingen tellende villa is gebaseerd op een raster dat een flexibele indeling mogelijk maakt. Er is een catalogus ontwikkeld met verschillende ruimtemodules zoals slaapkamers en woonkamers, die in het raster geplaatst kunnen worden. Een vergelijkbare catalogus vormt de basis van de gevel. Hierdoor kan een grote diversiteit aan bomen en planten in de gevel worden geplaatst. De toegepaste plantentypen zorgen afwisselend voor privacy, schaduw, uitzicht en intimiteit.


Irrigatiesysteem

In de plantenbakken is een irrigatiesysteem opgenomen dat gebruik maakt van opgeslagen regenwater en middels sensoren wordt aangestuurd. Zo ontstaat een blijvend groene gevel. In de Groene Villa komen op de begane grond verschillende kantoorruimten waar projectontwikkelaar Stein zich zal vestigen. Op de verdiepingen erboven komen appartementen, waaronder een penthouse met toegang tot een daktuin. Bewoners en bezoekers kunnen hun auto's parkeren in de ondergrondse parkeergarage.Ambitie

De Groene Villa is een belangrijke volgende stap in het onderzoek van MVRDV naar de mogelijkheid om gevels groener te maken of zelfs helemaal te laten opgaan in de omgeving. 

Deel dit artikel