Nieuws

Als het aan architecten ligt worden technologische ontwikkelingen benut

Augmented Reality, virtual reality en 3D-printen. Bouwcomponenten die de komende vijf jaar zullen doorbreken is de verwachting. De technische ontwikkelingen worden door architectenbureaus als kansen gezien voor de toekomst zo blijkt uit het BNA Verdiepingsonderzoek Q1 2018.

Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) is blij dat de bureaus de technische ontwikkelingen zien als een kans en niet als bedreiging. “Het is positief dat architecten de technologie omarmen”, vertelt Alexander Pastoors beleidsmedewerker ontwerpproces en techniek bij BNA. “Het is belangrijk om als bureau up-to-date te blijven en goed te kijken hoe je de technologische ontwikkelingen kunt benutten. De BNA ziet het toepassen van technologie als één van de speerpunten om haar leden te ondersteunen”, aldus Pastoors.

Parametrisch ontwerpen 

Een ontwikkeling die nu al omarmd wordt door architecten is parametrisch ontwerpen. Uit het verdiepingsonderzoek komt naar voren dat een derde van alle bureaus gebruikmaakt van parametrische software. Bij de grote bureaus met meer dan 40 fte’s werkt al zeventig procent met de software. Trends waar architecten minder hoge verwachtingen van hebben zijn sensoring, big data en mass customisation.

Meetbare prestaties van gebouwen

De architectenbureaus verwachten dat binnen vijf jaar prestaties van gebouwen gemeten kunnen worden. Denk aan energieprestaties, klimaatprestaties en onderhoud die door middel van sensor data inzichtelijk worden. BNA ontwikkelt samen met haar leden verschillende initiatieven zoals kennisnetwerken, cursussen en masterclasses om het benutten van technische ontwikkelingen te bevorderen.

Deel dit artikel