Nieuws

MARIN ontwikkelt drijvend mega-eiland als toekomstige leefruimte

In juli van dit jaar heeft het Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN) een drijvend mega-eiland getest. Deze innovatie bestaat uit 87 grote drijvende driehoeken die flexibel aan elkaar verbonden zijn. De constructie is bedoeld als toekomstbestendige werk- en leefruimte.

“In een tijd van zeespiegelstijging, overbevolkte steden en een toenemend aantal activiteiten op zee, is het verhogen van dijken en het opspuiten van zand misschien niet de meest effectieve oplossing,” aldus Olaf Waals, projectmanager en bedenker van het concept, in een persbericht van MARIN. “Drijvende havens en steden zijn een innovatief alternatief dat aansluit bij de Nederlandse maritieme traditie.”

Blauwe toekomst

Het drijvende eiland van MARIN is een oplossing die duurzaam gebruikmaakt van zeeën en oceanen, iets wat door overbevolking en verstedelijking alsmaar belangrijker wordt. Het drijvende eiland kan volgens MARIN één tot vijf kilometer groot worden en is voor diverse doeleinden in te zetten:

  • ontwikkelen, opwekken, opslaan en onderhouden van duurzame energie op zee (offshore wind, getijdenenergie, golfenergie, drijvende zonnepanelen);
  • op- en overslag voor de kust in gebieden met weinig infrastructuur;
  • kweken van voedsel, zoals zeewier en vis, en;
  • wonen en recreëren dicht bij het water.

Obstakels

Er zijn nog veel obstakels te overwinnen eer een oplossing zoals deze in de praktijk kan worden gebracht. Enkele uitdagingen die het persbericht van MARIN meldt: hoe ontwikkelen we drijvende ‘megaconstructies’ die sterk en veilig zijn in stormen en stroming? Hoe worden deze systemen aan elkaar en aan de zeebodem verbonden? Hoe organiseren we het verkeer en vervoer? Wat is de invloed ervan op het water eronder en eromheen? Et cetera.


MARIN doet hier onderzoek naar middels computersimulaties en modelproeven in het Offshore Bassin (40x40 meter), waar wind, golven en stroom op schaal kunnen worden nagebootst. Zie ook bovenstaande video, of
bezoek de website van MARIN voor meer informatie.

Deel dit artikel