Nieuws

Brandveiligheid open parkeergarage versus parkeerterrein

De brandveiligheid van parkeergarages is een veel besproken onderwerp. PARKEER24 publiceert een aantal korte artikelen waarin Ruud van Herpen, directeur Nieman Raadgevende Ingenieurs en Fellow Fire Safety Engineering bij TU/e, steeds een vraag beantwoordt.

Is parkeren in een open parkeergarage net zo brandveilig als parkeren op een parkeerterrein?

 Wanneer in een open garage wordt geparkeerd is de situatie in geval van een autobrand redelijk vergelijkbaar met buitenlucht parkeren. Er kan geen warmteopbouw plaatsvinden, er kan dan ook nooit een hele parkeerlaag gelijktijdig branden.

Zowel in de open parkeergarage als op een parkeerterrein zal daarom alleen een lokale brand met de omvang van enkele auto’s kunnen ontstaan. Brandoverslagrisico’s naar andere gebouwen zijn verwaarloosbaar, net als de thermische belasting van draag- en scheidingsconstructies.

Natuurlijk impliceert een lokale brand wel lokale risico’s. Zo zal een kolom of ligger in de vlammen van een autobrand zwaarder thermisch belast worden dan de rest van de constructie. Hierop moet constructief worden geanticipeerd. Ook kan branduitbreiding naar andere auto’s in een open parkeergarage wellicht iets sneller optreden dan in de buitenlucht, maar dit hangt erg af van de windcondities.Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel