Sprinklerbranche: geen last van de crisis

maandag 14 juli 2014
timer 3 min
Terwijl de bouw- en installatiesector nog steeds te maken heeft met een krimpende markt hebben sprinklerinstallateurs – en leveranciers, zoals Unica Automatic Sprinkler, business unit van Unica Installatiegroep, te maken met een stijgende omzet en goede vooruitzichten.

Dat de sprinklerbranche de wind mee heeft, is een gevolg van het nieuwe Bouwbesluit. Ook de terugtredende rol van de brandweer en de verschuiving van nieuwbouw naar herbestemming van gebouwen, van leegstand naar duurzame huisvesting, speelt een rol. Bovendien is er sprake van verminderde beschikbaarheid van bluswater.

 

De sprinklerinstallatie

De opmars van de sprinklerinstallatie is sinds 1970 niet te stuiten en deze lijn zal zich  ook voort gaan zetten. Een sprinklerinstallatie zorgt ervoor dat een brand geheel automatisch zonder tussenkomst van mensen een brand signaleert, door meldt, controleert en in negen van de tien gevallen ook blust. Hierdoor blijft de brand klein en kunnen mensen veilig vluchten en wordt het pand gespaard.

De techniek van de sprinklerinstallatie is de laatste jaren enorm verbeterd voor wat betreft aanspreeksnelheid en sproeidichtheid op maat. Doordat de sprinklerbranche wordt gesteund door de brandweer en verzekeraars in de vorm van een inspectie- en certificeringsregeling, is en blijft de betrouwbaarheid van een sprinklerinstallatie erg hoog.

 

De watermistinstallatie

Ingegeven door de verminderde beschikbaarheid van bluswater, de beperkte fysieke mogelijkheid om leidingen in een gebouw te monteren, de angst voor waterschade, en de beperkte redzaamheid van sommige bevolkingsgroepen is met name de watermistsprinklerinstallatie in opmars. In Nederland is inmiddels circa 800.000 vierkante meter gebouwoppervlakte met deze nieuwe techniek beveiligd. Het succes van watermistinstallaties is terug te voeren op het principe van het maximaal benutten van het koelende en warmte-absorberende vermogen van water door waterdeeltjes extreem klein te maken. Hierdoor wordt er slechts 20 procent van de hoeveelheid water gebruikt in vergelijking met traditionele sprinklertechniek.

 

De woningsprinkler

Momenteel staat de woningsprinkler volop in de belangstelling, met name gestimuleerd door de brandweer. Op zich een goede ontwikkeling waar men toch kritisch naar moeten blijven kijken. Kenmerkend voor de woningsprinkler is dat deze ontwikkeld is voor het redden van mensenlevens en niet per definitie gericht is op behoud van inventaris en goederen. Kritisch blijven kijken inderdaad. Momenteel worden systemen aangeboden voor lage kosten die onvoldoende druk en capaciteit leveren omdat dat gunstig uitkomt met het oog op de aangeboden drinkwatercapaciteit.

 

Ook worden er steeds vaker loodgieters ingeschakeld voor de aanleg van sprinklerinstallaties. Daarom is kwaliteitsbewaking van belang. Als je die niet inbouwt, is het wachten op de eerste brand waarbij de sprinkler niet doet wat wij er van verwachten, en dat is frustrerend, gezien de langzaam en zorgvuldig opgebouwde reputatie van de sprinkler in Nederland. Om die kwaliteitsbewaking van de grond te krijgen zijn belangrijke stappen gezet. Sinds kort is de NEN 2077 gepubliceerd die als norm wordt gehanteerd voor toepassing van woningsprinklers. Als vervolg hierop wordt binnenkort de certificeringsregeling woningsprinklerinstallateurs uitgegeven. Door de Nederlandse Organisatie voor Brandveiligheid (NVOB)  is daarvoor een  speciale vereniging opgericht: Vereniging Woningsprinkler Installateurs (VWI) die nauw samenwerkt met de brandweer.

 

Meer weten? Download hieronder het volledige artikel over sprinklers, zoals verschenen in het themakatern Brand/veiligheid van Stedebouw & Architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Sprinklerbranche: geen last van de crisis

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’

27 feb om 07:30 uur

Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…

Lees verder »
S&A artikel
descriptionArtikel

Nieuwe dakbedekking ASML Eindhoven

8 dec 2020 timer2 min
ASML is een van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van apparatuur voor het maken van (micro)chips. De…
Lees verder »
Dakterrassen weer veilig beloopbaar en waterdicht
descriptionArtikel

Dakterrassen weer veilig beloopbaar en waterdicht

29 okt 2020 timer2 min
In de rustige wijk Benoordenhout, grenzend aan Wassenaar, is het appartementencomplex Nieuw Clingendael gesitueerd…
Lees verder »
Historische Gevlebrug in Amsterdam herbouwd
descriptionArtikel

Historische Gevlebrug in Amsterdam herbouwd

23 okt 2020 timer3 min
In Amsterdam is een monumentale brug en brugwachtershuisje volledig herbouwd. Het historisch bouwwerk, ontworpen…
Lees verder »
De toekomstbestendigheid van gebouwen
descriptionArtikel

De toekomstbestendigheid van gebouwen

20 okt 2020 timer5 min
Naast het hergebruiken van producten en het duurzaam omgaan met grondstoffen speelt ook vastgoed een belangrijke…
Lees verder »
‘Verbreed je kennis over brandveiligheid’
descriptionArtikel

‘Verbreed je kennis over brandveiligheid’

16 jul 2020 timer7 min
Hoe belangrijk gezondheid en veiligheid ook zijn als maatschappelijke thema’s, brandveiligheid wordt nog niet…
Lees verder »
Sneak preview: Stedebouw & Architectuur Gevels, Daken & Brandveiligheid 2020
descriptionArtikel

Sneak preview: Stedebouw & Architectuur Gevels, Daken & Brandveiligheid 2020

7 jul 2020 timer1 min
Gevels en daken spelen bij gezonde gebouwen een cruciale rol. In de nieuwste editie van Stedebouw &…
Lees verder »
Nieuwe normen rookdoorlatendheid maken ziekenhuizen veiliger en goedkoper
descriptionArtikel

Nieuwe normen rookdoorlatendheid maken ziekenhuizen veiliger en goedkoper

25 jun 2020 timer8 min
Ondanks dat het aangekondigde Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) nog niet van kracht is, zorgen deze eisen voor…
Lees verder »