Model IBB: brandveiligheid integraal aanpakken

maandag 14 juli 2014
timer 3 min
Om ondernemers te helpen hun veiligheidsprobleem in kaart te brengen en een beargumenteerde keuze te maken voor het verkleinen van dat probleem, ontwikkelde het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in 2006 in interactieve samenwerking met afnemers, leveranciers, adviseurs, bouwers, brandweer en verzekeraars het Model Integrale Brandveiligheid Bouwwerken (Model IBB). In Stedebouw & Architectuur publiceerde Willem van Oppen, van het CCV, over de actualiteit van het IBB Model.

  

Het Model IBB is bedoeld om samenwerking tussen actoren in het proces te vergemakkelijken en een goede samenhang tussen verschillende brandveiligheidsmaatregelen te realiseren. Daarbij staan persoonlijke veiligheid, beperking van brandschade en de gevolgen van brand centraal. Uitgaande van het gebruikersdoel van het gebouw maken eigenaar, architect, projectontwikkelaar, adviseur en installateur een analyse van mogelijke dreigingen en risico’s.

 

Risicogerichte aanpak en BIO-principe

Belangrijke kenmerken van model IBB zijn de cyclische aandacht voor veiligheid (hierboven aangehaald), de risicogerichte aanpak, en het BIO-principe. Volgens dat principe ontstaat brandveiligheid uit de juiste combinatie van Bouwkundige, Installatietechnische en Organisatorische maatregelen. Voor dit soort integrale oplossingen is een grondige analyse vooraf noodzakelijk om tot de beste keuzes te komen. Uiteindelijk levert dat een kostenbesparing op. En dat is mooi meegenomen in een economisch tij waarin het woord ‘bezuiniging’ nog vaak zal vallen.

 

De zes stappen van het model

Model IBB is een praktisch hulpmiddel zowel voor nieuwbouw als bestaande bouw. Voor een continue borging van de integrale brandveiligheid is een cyclische toepassing van het model essentieel. Hiervoor worden de volgende zes stappen gevolgd:

1.            een analyse van de brandrisico’s

2.            keuze van het maatregelenpakket, en vastlegging van

a.            uitkomst risico-analyse

b.            maatregelkeuze

c.            specificaties en kwaliteitseisen voor de maatregelen in een Integraal Plan

3.            uitvoering en controle van het kwaliteitsniveau van de individuele maatregelen

4.            beoordeling van de samenhang van de maatregelen

5.            gebruik van het bouwwerk en de beveiligingsmaatregelen

6.            actualisatie van het Integraal Plan

 

Meer weten? Download hieronder het volledige artikel van Willem van Oppen over het IBB Model, zoals verschenen in het themakatern Brand/veiligheid.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Model IBB: brandveiligheid integraal aanpakken

Willem van Oppen,