Nieuws

KAAN Architecten ontwerpt nieuwe Amsterdam Airport Schiphol Terminal

Amsterdam Schiphol Airport krijgt er een nieuwe terminal bij. De opdracht voor het ontwerp van dit terminal is gewonnen door het consortium KL AIR, een samenwerking tussen KAAN Architecten, Estudio Lamela, ABT en Ineco en met ondersteuning van Arnout Meijer Studio, DGMR en Planeground. Het gebouw krijgt bestemming aan het Jan Dellaert Plein, aan de zuidkant van Schiphol Plaza.

Verbinding

Het nieuwe gebouw krijgt een totale oppervlakte van 100.500 m2. Het gevelbeeld is op zo’n manier ontworpen dat het een duidelijke verbinding schept tussen Schiphol Plaza, het treinstation en eventuele toekomstige uitbreidingen. Architectonische helderheid, ruimtelijkheid, overstekken en zwarte dakranden dragen bij aan deze verbinding. 


Visuele eenvoud

De uitgestrekte terminal biedt reizigers diverse ruimtelijke belevingen in een omgeving vol licht. Het ingetogen ontwerp laat het gebruik van afzonderlijke ruimtes vanzelfsprekend zijn zonder afbreuk te doen aan de algemene functionaliteit. Volgens het ontwerpteam zijn het vele daglicht, de visuele eenvoud en de ruimtelijkheid kenmerkend voor het ontwerp. 


Duurzame materialen

 Het inchecken en de veiligheidscheck vinden centraal en op verhoogd niveau in de nieuwe terminal plaats. Dit verhoogt de privacy én het plafond van de bagagehal. Het dak, met een spanwijdte van circa 180 bij 150 meter, wordt gedragen door de gevelkolommen en enkele facilitaire gebouwdelen. Langgerekte vlakken glas definiëren de gevels en geven de passagier zicht over de activiteiten binnen de luchthaven en over het polderlandschap. De duurzaamheid van het ontwerp komt terug in de houten vloeren en de weelderige beplanting in de grote lichthoven boven de veiligheidscontrole. 


Blik op de toekomst

De eenheid van de terminal wordt gerealiseerd door modulaire bouwblokken en het ritme van herhaling in zowel de gevels als het dak. Deze elementen maken eveneens eventuele toekomstige uitbreiding mogelijk. 


De nieuwe terminal wordt in 2023 in gebruik genomen.

Deel dit artikel