Nieuws

Ondergrondse fietsenstalling Beursplein Amsterdam geopend

In het vernieuwde Beursgebied is de door VenhoevenCS ontworpen ondergrondse fietsenstalling Beursplein feestelijk geopend door wethouder Sharon Dijksma. In de stalling kunnen 1700 fietsen worden geparkeerd.

De fietsenstalling is ontworpen als een verlengstuk van het publieke domein: zo zijn de entrees, de trappen en beheerdersruimte afgewerkt met dezelfde natuursteen. Fietsers worden vanaf de inrit aan het Damrak met een lichte bocht naar beneden begeleid om hun rijwiel te stallen, een tweede (voetgangers)entree koppelt de ondergrondse ruimte aan de naastgelegen Beurs en warenhuis De Bijenkorf.

In oude glorie hersteld

Het Beursplein is in oude glorie hersteld; de monumentale straatlantaarns en natuurstenen paardendrinkbakken uit Berlage’s ontwerp zijn teruggebracht, evenals de bankjes en bomen. Het natuursteen en het licht dat van boven binnenvalt, geven de ondergrondse fietsenstalling een kathedrale kwaliteit. De architectuur van de Beurs, waarin veel natuurstenen details zijn opgenomen, vormde daarbij een bron van inspiratie. 

Materiaalgebruik

Het materiaal is op dezelfde manieren bewerkt: op de vloeren ligt natuursteen, met een ruw, lichtgrijs oppervlak, terwijl de tegels op de wanden langs de trappen gezoet zijn, wat een glad, bijna zwart beeld geeft. Met de voegen tussen de stenen is een patroon van schuine lijnen en cirkels ontworpen, waarin je een – gedeconstrueerde - fiets herkent. De stalling is het tegenovergestelde van hufterproof – het woord dat vaak gebruikt wordt als het gaat over de inrichting van de openbare ruimte.

 

VenhoevenCS gaat ervan uit dat als je mensen respectvol tegemoet treedt, zij zich ook zo zullen gedragen.

 

Vanwege de centrale locatie nabij het station, waar dagelijks duizenden reizigers en toeristen passeren, wilde de gemeente de overlast op straat zo veel mogelijk beperken. De verantwoordelijke aannemerscombinatie KWS / Van Hattum en Blankevoort heeft dit weten te verwezenlijken door het aantal vervoersbewegingen tijdens het werk zoveel mogelijk te beperken (alle bouwmaterialen zijn eerst naar een verzamelplaats buiten de stad gebracht, vanwaar ze gebundeld naar de locatie zijn vervoerd en al het personeel kwam met het openbaar vervoer naar de bouw), veel voorbereidend werk buiten de stad te doen en gebruik te maken van een bouwmethode die het mogelijk maakte om het maaiveld al tijdens de werkzaamheden als terras in gebruik te nemen.

De Rode Loper

De herinrichting van het Beursgebied maakt onderdeel uit van de aanleg van de Rode Loper: het realiseren van een representatieve entree van de stad boven het tracé van de Noord/Zuidlijn. Doel is meer ruimte te geven aan voetgangers en fietsers en zo min mogelijk obstakels in de openbare ruimte.

Deel dit artikel