Nieuws

TU/e-studenten bouwen wereldrecord bierkrattenbrug over water

Een ludieke actie of juist een technisch hoogstandje? Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) bouwden op de campus het eerste bierkrattenbrug over water met een overspanning van 27 meter. Het bouwwerk bestaat uit zo'n 7.000 bierkratten.

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben op 23 april een nieuw wereldrecord gevestigd met een bierkrattenbrug van 27 meter overspanning. De brug, die over rivier de Dommel is gebouwd, bestaat uit ongeveer 7.000 bierkratten. Het is geen primeur: studenten van de TU Delft maakten vorig jaar nog een brug met een overspanning van zo'n 22 meter, een record ten opzichte van de in 2012 gerealiseerde brug van 19,55 meter van de TU/e'ers. Dat de nieuwe bierkrattenbrug over water gaat, is wél nieuw en is bedoeld heeft daarmee het record van Delft op meer dan alleen de lengte afgetroefd.


"We willen er echt een schepje bovenop doen en iets spectaculairs neerzetten," aldus afstudeerders Gerben Bouthoorn en Luc Gerlings (Building Technology) van de TU/e voor de bouw. "Niet alleen met een paar meter méér, maar ook door de eerste brug over water te bouwen." Dit klinkt als een ludieke actie, maar volgens de studenten is dat het zeker niet. "
Het is een uitdaging op meerdere aspecten. Met het modelleren, berekenen en de uitvoering wordt een beroep gedaan op de kennis die je opdoet tijdens je studie,” aldus Gerlings.
 

60 minuten vrij staan

De brug werd dit jaar op andere wijze gebouwd, namelijk als een zogeheten kettingboog. Hierbij worden de kratten niet gestapeld, maar liggend in elkaar geschoven. De regels van het project stellen dat de kratten niet verlijmd, vastgeschroefd of anders aan elkaar bevestigd mogen worden. Bovendien moest de steigerconstructie na voltooiing van de bouw verwijderd worden en moest de brug minimaal zestig minuten vrij staan voordat het wereldrecord werd gevestigd. 


De brug was op zaterdag 23 april klaar. Dat was tijdens het driedaagse jubileumfestival van de TU/e, het
Dream & Dare Festival, ter ere van het zestigjarig bestaan.

Deel dit artikel